Voorbij(1)    Voorbij(2)    Voorbij(3)    Ogenkunst    Verhalende sieraden 
   Verliefde struisvogels    Perzië    Artvertising    EU    Sportieve draagtas 
   Armando    Kralen    Galerie Binnen    Rob Koudijs  


De expositie blijkt een ongekend succes. Rond 120.000 bezoekers! Kind, jong, oud en zeer geïnteresseerd. Het Tropenmuseum is zelden zo druk geweest.
Het boek beklijft: ISBN (10) 90-6832-489-6       'Kralen' wordt eervol vermeld bij de NL Designprijzen '07.


Wat vooraf gaat.


Kuba koning, Congo.Recent project van Jowa in het KIT


Loan Oei is onvermoeibaar. In 1987 realiseert ze de expositie Indigo, in het Tropenmuseum. Terzijde gestaan door de gelijknamige stichting, onder voorzitterschap van Benno Premsela. Ik ben er vice voorzitter. Niet lang na afloop zet zich bij Loan het idee vast een tentoonstelling te maken over kralen, onder de werktitel "Door het oog van de kraal". Wederom werkt ze ten nauwste samen met Itie van Hout, conservator textiel van het museum. Benno moedigt aan, vormgever Jowa richt een proefopstelling in, er ontstaat allerwegen groot enthousiasme, maar het lukt niet de noodzakelijke gelden bijeen te brengen. De kraal gaat het vriesvak in. Echter: de dames houden vol, zetten door. En jawel. Op 15 december 2006 gaat, in het Tropenmuseum, trots open de expositie "Pracht en Kraal - van Madonna tot de Masaï". Met vijf thema's:

  • Het verhaal van de kraal. Iconen: de allerkleinste kraal, de grootste, de oudste, de gekste,
  • Van top tot teen. Iconen: de kroon en laarzen van een Yoruba koning uit Nigeria en de bruidskap en trouwschoenen van prinses Gracia van Monaco,
  • Van de wieg tot het graf. Iconen: Europese babykleertjes van eind 19de eeuw en een mummie kralennet uit Egypte,
  • Van kauri tot knoop. Iconen: een compleet kostuum versierd met kaurischelpjes. Van een Kuba koning uit Zaïre. Alsook de complete kostuums met parelmoerknoopjes van een Pearly King en Queen uit Londen,
  • Van toonbeeld naar modebeeld. Iconen: een ontwerp van Charles Frederick Worth, gedragen door tsarina Maria Fjodorovna en een ontwerp van Dolce & Gabbana, gedragen door Madonna.