Voorbij(1)    Voorbij(2)    Voorbij(3)    Ogenkunst    Verhalende sieraden 
   Verliefde struisvogels    Perzië    Artvertising    EU    Sportieve draagtas 
   Armando    Kralen    Galerie Binnen    Rob Koudijs  


Galerie Binnen jubileert!
Galerie Binnen, aan de Amsterdamse Keizersgracht, 82, bestaat 25 jaar. Daar hoort een feest bij (geweest). En een expositie. En een handzaam boek: 15 x 15 cm., 1 gros pagina's, toegewijde vormgeving van Piet Gerards en Sander Pinkse. Met een voorwoord door Frans Leidelmeijer, expert en een rake, soepele tekst van Peter van Kester, 14 jaar kompaan en sedertdien designscribent. Voorts: een nauwgezet activiteitenoverzicht, 48 interieurfoto's bij kopers/gebruikers (Vincent Zedelius) plus afbeeldingen van en beschrijvingen bij de objecten op de tentoonstelling.

Van 66 ontwerpers. Een vuistvol namen: Ettore Sottsass jr. (kort tevoren 90 jaar geworden), Stefan Lindfors, Jasper Morrison, Martin Visser, Ineke Hans, Babs Haenen, Scholten & Baijings, Richard Rutten, Aldo Bakker. Elke aanwezige heeft al tijden een band met de galerie, vaardigt een nieuw product af of selecteert een recent ontwerp. De eigenzinnige inrichting is van Christoph Seyferth.

Galerie Binnen is de eerste Nederlandse designgalerie. Met een open oog voor talent, uit binnen- en buitenland. Met een heldere blik ook, die niet zwalkt en zich niet laat afleiden door modieuze tendensen. Typerend zijn verder: de verscheidenheid door de jaren heen, de trouw aan de 'stalgenoten' en de onveranderd hoge kwaliteit. Ik geloof niet dat ik Binnen ooit op een 'misser' heb kunnen betrappen.

Helen van Ruiten ( avondopleiding binnenhuisarchitectuur aan de Rietveld Academie) is de genius. Welhaast: wás. Eind 2007 stopt ze, om moverende redenen en wordt de galerie opgeheven. Ongetwijfeld tot spijt van velen. We zullen Binnen missen!

Begrijpelijk is het wel. Galeriehouder is een zwaar bestaan. Helen van Ruiten, doorkneed deskundige, blijft beschikbaar voor nieuwe, leuke, spannende dingen. Aanbevolen! galeriebinnen@xs4all.nl

       

Foto's: Claudi Crommelin