Voorbij(1)    Voorbij(2)    Voorbij(3)    Ogenkunst    Verhalende sieraden 
   Verliefde struisvogels    Perzië    Artvertising    EU    Sportieve draagtas 
   Armando    Kralen    Galerie Binnen    Rob Koudijs  


'Capita selecta van Europese kunst'
Onder die kop schrijft MichaŽl Zeeman een artikel in de Volkskrant (27 maart '07), zoals eigenlijk alleen hij dat kan. Middelpunt: een wat bizarre expositie in het presidentiŽle paleis van ItaliŽ, het Quirinaal te Rome. Naar een idee van staatshoofd Giorgio Napolitane. Ter viering van het Europese jubileum vaardigt elk van de (huidige) 27 landen een kunstwerk af. "Geen slecht idee voor de verjaardag van iets met een midlifecrisis", besluit Zeeman. Op www.quirinale.it valt te aanschouwen wat is ingezonden. Een rondgang, in Latijnse volgorde:

- Oostenrijk, Egon Schiele, liggende vrouw, gestifte tepels, wijdbeens, schaamteloos vaginaal, 1917
- BelgiŽ, de beweende Chritstus van Anthony van Dyck, 1634-1636
- Bulgarije, goudschat van Preslav, eind 9de, begin 10de eeuw
- Cyprus, Christus en de apostelen, eind 15de eeuw
- Denemarken, Per Kirkeby, VenetiŽ, 1976
- Estland, Erik Haamer, gezin wadend door het water, 1941
- Finland, een wat somber stemmend landschap, door Albert Edelfelt, 1889-1890
- Frankrijk, niemand minder dan De denker van Rodin, 1881
- Duitsland, portret van Jakob Muffel, Albrecht DŁrer, 1526
- Griekenland, vrouwenbeeld, marmer, 530 voor Christus,
- Ierland, ruiter te paard, Jack Butler Yeats, 1949,
- ItaliŽ, Titiaan, 'De man met de grijze ogen', circa 1520
- Letland, Vilhelms Purvitis, winterlandschap, circa 1910

- Litouwen, twee stuks, Sonate nummer 6, het allegro en het andante, Mykalojus Konstantinas Ciurlionis, 1908
- Luxemburg, Joseph Kutter, jongetje op speelgoedpaard, 1937
- Malta, terracotta moedergodin, 3300 - 2500 v.C.
- Nederland, Mondriaan, grijze (jawel) compositie, 1918
- Polen, Jan Matekjo, de constitutie van 3 mei 1791, uit 1891
- Portugal, 2 zonder titels, Amedeo de Souza- Cardoso, 1917
- TsjechiŽ, kubistisch beeld, Otto Gutfreund, 1913-1914
- Verenigd Koninkrijk, William Turner, Portsmouth, rond 1844
- RoemeniŽ, Dobromir, drie heiligen, 16de eeuw
- Slowakije, Martin Benka, boerenlandschap, 1934
- SloveniŽ, Gabrijel Stupica, zelfportret met meisje, 1956
- Spanje, Diego VelasquŤs, tuin Villa Medici, 1629/1630
- Zweden, Carl Wahlbohm, Koning Gustaaf-Adolf sterft op het slagveld, 1855
- Hongarije, Tivadar CsontvŠri Kosztka, eenzame ceder, 1907

Met uitzondering van Frankrijk, ItaliŽ, Oostenrijk en wellicht Duitsland zijn er nou niet direct echte topstukken naar Rome gezonden, lijkt me. En de Paus mag tevreden zijn, ditmaal.
O, ironie!
Tegelijkertijd bevindt zich, in het zelfde paleis te Rome een uitgebreide tentoonstelling over zevenduizend jaar Turkije.


In 2007 bestaat de Europese Unie vijftig jaar. Dat wil zeggen: de harde kern, verenigd in het Verdrag van Rome. Ter opvolging van de EGKS, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951). Met gidslanden: BeNeLux, Duitsland, Frankrijk, ItaliŽ. En ja, hoor. Om dat te vieren moest er maar eens een logo komen. Een opdracht aan een gerenommeerd ontwerper kan kennelijk niet meer worden gegeven (verplichte Europese aanbesteding) dus wordt er naar de prijsvraag gegrepen. Onder studenten. Maar liefst 1701 mensen doen mee. Uit alle lidstaten, alsook uit de aspiranten Bulgarije en RoemeniŽ. De jury wordt gevormd door prominente deskundigen: Margot WallstrŲm, vicevoorzitter Europese Commissie, Alejo Vidal-Quadras, eerste voorzitter Europarlement, Hans Brunmayr, directeur-generaal pers, communicatie, protocol, Jillian van Turnhout, vicevoorzitter diverse belangengroepen en Claude Du Granrut, lid Comitť van de Regio's en van de Regionale Raad van PicardiŽ (France). Nou, die kunnen wel een klusje klaren. Kelners rennen af en aan, de wijnen vloeien.

Na de interventie resteren 10 finalisten. Onderaan Luxemburg en vervolgens omhoog strevend: Finland, Litouwen, Ierland, Spanje, Letland, Slowakije, Zweden, Denemarken, Polen. Het lijkt het Songfestival wel. De derde en de eerste prijs liggen niet ver uit elkaar. Jenny Lundgren haalt brons. Het zilver is tevens voor ScandinaviŽ: Tore Rosbo, met een kruising tussen een postzegel en een creditkaart. Goud voor Szymon Skrzypczak uit Polen. Begunstigd met een trofee en de kapitale somma van welgeteld Ä 6.000,-. Toe maar! Toe maar! Het winnende logo wordt in het jubeljaar door alle EU instellingen gebruikt. Ook de lidstaten en de nationale, regionale en lokale overheden worden aangemoedigd.

Nummer 3. Jenny Lundgren, Zweden. Eigenlijk vind ik dit logo het leukste.Nummer 2. Tore Rosbo, Denemarken. Postzegel/creditkaart.Nummer 1. Szymon Skrzypczak, Polen. Politiek correctie keus? Of wint het wůůrd: together? Maar? Waar? Is? Europa? En wat is together in het Moldavisch? In het Maltees? In het Nederlands? >>www.europa.nl    www.logo-competition.eu