2016    2015    Kleur (1)    Kleur (2)    Kleur (3) 
   Antenne (1)    Antenne (2)    Antenne (3)    Antenne (4) 
   Favorieten    Te zien    Mannenmode    Media    Slim  


350 jaar geleden, op 4 september 1666, vliegt half Londen in de fik. Het vuur start in een bakkerij op Pudding Lane en verwoest 132.000 huizen, 87 kerken en de St. Paul. The Great Fire of London. Dat feit wordt herdacht. Daartoe wordt een replica-op-schaal, ontworpen door de kunstenaar David Best, aan vlammen prijsgegeven.


(begin september 2016)

Terwijl het Maankarretje lijdt onder een kwijnend bestaan, meldt het Marskarretje vol trots:

Mars heeft bergen!
(Het heet niet voor niets Curiosity...)

We hebben er een zusje bij!
Ze is Proxima gedoopt, is een stralende planeet en staat het dichtst van alle bij ons, de aarde. Astronomisch gesproken: om de hoek. Vier lichtjaren, om precies te zijn (40 biljoen kilometer). "Een tweede aarde", gonst het al. (25 augustus 2016)

De Virgin Queen gered!
Bijna was ze verdwenen – verkocht aan het buitenland – Elizabeth I, de Virgin Queen, voortlevend op een zogeheten Armada-schilderij uit 1590, ter gelegenheid van de gewonnen zeeoorlog met Spanje (de slag bij Zeeland). Haar parels symboliseren zee en puurheid, heur rechterhand leunt op een wereldbol; de machtige Spanjaarden subtiel uitdagend… Drie maanden geleden maakten de erfgenamen van vice-admiraal Francis Drake, indertijd de hoofdrolspeler, bekend dat ze het schilderij wilden verkopen. Geschatte opbrengst 19 miljoen pond. Daartegen rees massaal verzet. Waarop 12,2 miljoen pond bijeen werd gebracht (mede door scholieren die zelfgebakken cakes en taarten verkochten). Het werk komt nu te hangen in Queen's House in Greenwich Park, onderdeel van het Zeevaartmuseum. Elizabeth was dol op die plek.

Onafhankelijkheidsdag in Indonesië. Vol trots wordt het langste surfboard van Azië in optocht rondgedragen (Kuta, Bali, 17 augustus 2016)

Aan de rand van een favela gaan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro majestueus van start. (5 juli 2016)

Kort na de Gouden Plak van Dorian van Rijsselberghe in Rio arriveren drie (voor mij anonieme) voetballers, in gezelschap van een kreupele reclamekreet: "First never follows". Adidas. Gelukkig verlaten ze na veertien dagen het blikveld en klaart het binnen weer op (aug./sept. 2016)

Dafne is nog niet eens op weg naar Rio als Samsung de kans grijpt de verbondenheid met windsurfer Dorian van Rijsselberghe te etaleren. Ons wederom het uitzicht ontnemend en het zonnetje (als het er al is) reducerend tot een schemerlamp. Wat me opvalt is dat Nike noch Samsung iets doet in de richting van de bewoners achter hun doeken. Ik doel niet op een gratis reis naar Rio, korting of een cadeautje. Maar een simpele sympathieke brief (oplage 22) kan er toch wel van af? Al was het maar voor het eigen imago dat ook bij kleine gebaren gebaat is. Gemiste kans...

EK atletiek in Amsterdam. Onze nationale trots Dafne Schippers start vanaf het Victorieplein. Wij zijn getuige, achter het steigerdoek. (juli 2016)

Brexit
Sir Winston Churchill leunt nog eens wat zwaarder op zijn stok, Big Ben dreunt alsof er niets aan de hand is en Larry, Chief Mouser to the Cabinet Office, verblijf houdende in de ambtswoning is blij met de exit van premier Cameron. Hij verheugt zich op zijn nieuwe bazin Theresa May en vooral op haar schoenen. Die geven kleur aan het leven. (juli 2016)

Tweede kwartaal

Een 29 jarige, uit Afghaanse ouders geboren, Amerikaan ziet 2 mannen zoenen en schiet er 49 neer. Orlando, VS, gayclub Pulse. Presidentskandidaat Donald Trump (koren op de molen) wordt van links tot rechts gefeliciteerd, het Paleis op de Dam kleurt uit solidariteit met de slachtoffers en het dito stadhuis hangt de homovlag uit. (12/13 juni 2016). "Is dit het land dat we willen zijn?", vraagt president Obama, zich -ietwat retorisch- af.

Het Louvre wijkt voor het water. Door hoge waterstanden sluit het museum enkele dagen, begin juni. Om de keldercollectie in veiligheid te brengen.

Shell boort niet aan de Noordpool! Definitief.
Het bedrijf heeft de boorrechten overgedragen aan een goed doel: de Nature Conservancy of Canada. Het gebied kan nu een natuurreservaat worden. (Management Team, nieuwsbrief, 10 juni 2016)

Door toedoen van World Animal Protection is reisorganisatie Thomas Cook gestopt met het aanbieden van olifantenritten.

Koning en Koningin op de Dam, tijdens de dodenherdenking, 4 mei 2016

Daar zijn ze weer: de koolzaadvelden. Hier in de graanrepubliek Finsterwolde. Mooier geel bestaat er bijna niet.

Sinds 2015 wordt jaarlijks de Paul Huf prijs uitgereikt aan een internationale fotograaf van onder de 35, zijnde € 20.000,- en een expositie in Foam, Amsterdam. Ditmaal is de Japanner Daisuke Yokota de gelukkige. Hij versloeg 97 genomineerden uit 29 landen!

Wereldprimeur:
In 2001 trouwt burgemeester Job Cohen drie mannelijke paren en één vrouwelijk paar. Terwijl weigerambtenaren zich fel verzetten tegen het burgerlijk huwelijk tussen homoseksuelen. Om daarbij stil te staan is het iAmsterdam logo voor het Rijksmuseum uitgevoerd in regenboogkleuren (begin april 2016)

Zaha Hadid, architect, 1950 – 2016:


Zo wordt het Al Wakrah-stadion voor het WK voetbal in Qatar 2022


Het Olympische zwembad in Londen 2011


De brandweerkazerne bij het Vitra Designmuseum in Weil am Rhein, 1993

Geen foto komt in de buurt van de werkelijkheid.

Restaurant Puerto 27, Pacifica, VS (foto Nienke Levin-Mertz)

Rudi Fuchs door Karel Appel. Een aandoenlijk portret, vind ik. Nu in het Haagse Gemeentemuseum op de grote Appel-expositie, een verrassend retrospectief. Tot en met 16 mei 2016.

Eerste kwartaal

Hoe ouder je wordt
hoe meer tijd je nodig hebt.
Voor telkens nieuwe doden.

Of lijkt het maar zo?

De een na de ander:

Muhammad Ali

Muhammad Ali,eigenlijk Cassius Clay (74), de Koning van het Boksen. Veelvuldig winnaar en kampioen. Fervent voorvechter ook van gelijke burgerrechten voor zwarte Amerikanen.

Willem (Hendrik Cornelius) Boellaard, 12 augustus 1930 – 16 maart 2016, echtgenoot van Miente Boellaard – Stheeman. Mijn ontmoetingen met Willem zijn niet talrijk, maar wel buitengewoon hartelijk. Kunst komt flink aan de trek.

Jef C.W. Broersen, 13 juni 1943 – 19 maart 2016. Gewaardeerde collega bij reclamebureau Prad. Integer, bescheiden, vakkundig, voortreffelijk in zijn contacten met opdrachtgevers. Ik werkte met plezier met hem samen. Voor Mercedes Benz, en ABN Bank. Hartelijke man, bovendien. Van het feit dat hij ook nog drumde en golfde heb ik nooit iets gemerkt...

Corry Brokken

Corry Brokken, 1932 -2016, al jong een gevierd zangeres. Treedt op 18 jarige leeftijd op in Een lied en een vleugel (AVRO radio), zingt bij Snip&Snap en vertegenwoordigt ons land maar liefst drie keer op het Eurovisie Songfestival. Wint in 1957 met Net Als Toen. Start een succesvolle tweede carrière: als advocaat en vervolgens gerespecteerd rechter aan het Gerechtshof te Den Bosch.

Johan Cruijf

Johan Cruijff,(68), voor altijd nummer 14, de held van Betondorp, een van de beste voetballers ooit, inspirerend trainer/coach, met een bijzondere belangstelling voor jongeren en kinderen. (Cruijff courts). Zijn overlijden haalt met gemak de wereldpers (24 maart 2016).

Cees Fasseur, 1938 – 2016, wetgevingsjurist, historicus en auteur. Een tweedelige biografie over koningin Wilhelmina, een bio over de woelige jaren van Juliana en Bernhard en een boek over Pieter Sjoerd Gerbrandy, oorlogspremier te Londen. Vlak voor zijn doodvoltooide hij het manuscript van het boek 'Dubbelspoor' over zijn eigen leven.

Louis van Gasteren

Louis van Gasteren, 22 november 1922 – 10 mei 2016,. Zijn vader was gevierd acteur; hij eigenlijk ook. Alleen niet op de planken. Allesziende ogen, diepe warme stem, vèrdragend, goed verstaanbaar, mooi articulerend. Louis was filmmaker, vooral van verhalende documentaires. Een indrukwekkende en gevarieerde reeks, circa 70 stuks, volgens Jos van der Burg in Het Parool: 'nog altijd vitaal'. 'Blijvertjes', noemt hij ze zelf. Van Bruin goud uit 1952 (over de cacaoteelt in Ghana) tot Een nieuw dorp op nieuw land (1960, Nagele), van Begrijpt u nu waarom ik huil? (1969) tot Hans, het leven voor de dood) over de zelfmoord van de componist Hans van Sweeden en van Toen mijn fiets daar stond (Provotijd) tot Er is geen vliegtuig naar Zagreb (vlak voor zijn 90ste). De belangstelling van Louis was breed en universeel. En hij beperkte zich niet tot film. Zo pakte hij projecten aan op diverse terreinen (onder meer de waterhuishouding) en zat hij –doorgaans als secretaris- in tal van besturen. Onder meer in het door hemzelf geëntameerde Artec, (art en technology), geïnspireerd door het Amerikaanse MIT. Ik was (lach niet) penningmeester.

Cox Habbema

Cox Habbema, 21 maart 1944 -18 april 2016, topactrice, oud-directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg, filmster, theatermaakster en model (te Parijs).

Zaha Hadid

Zaha Hadid, 1950 -2016, befaamd architect, misschien wel de allerbekendste, internationaal. Geboren in Bagdad, opgeleid in Engeland (les van o.a. Rem Koolhaas), woont en werkt lange tijd te Londen. Krijgt belangrijke prijzen als de Riba medaille in goud en de Pritzker Prize, zeg maar de Nobelprijs van de architectuur. Bouwt in hoogst opmerkelijke, vaak vloeiende vormen. Onder meer: het Olympisch zwembad te Londen (2011) en het cultureel centrum Heydar Ailyev in Bakoe, Azerbeidzjan. Eerste echt grote opdracht: de brandweergarage bij het Vitra Designmuseum bij Bazel, 1993.

Henk Hofland

Henk (H.J.A.) Hofland, 1927 – 2016. Markant journalist,(adjunct) hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, tot dat opging in de NRC. Nieuwsgierig, uitstekend geïnformeerd, scherp, betrokken, welbewoord. Wordt in 1999 uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw en krijgt de prestigieuze P.C. Hooftprijs in 2011. Schrijft de laatste jaren in het weekblad De Groene Amsterdammer. Dat noemt hem de Chroniqueur van de Eeuw. Woont en werkt afwisselend in New York en Amsterdam en schrijft tal van boeken en essays. Het kritische Tegels lichten wordt als zijn meesterwerk beschouwd. Gelukkig is er nu een heruitgave (eerste druk juni 2016, tweede juli 2016!). Die heb ik gelezen. Kort door de bocht: het is een verbijsterend boek, op een verbluffende manier geschreven. Al mis je helaas wel een hoofdstuk uit, bijv., 2015... Uitgeverij Fosfor. www.fosfor.nl
(Johanna Mulder typeert hem, in een ingezonden brief in de Groene als schrijfdenker)

Simon H. Levie

Simon H. Levie, 17 januari 1925 – 12 juli 2016, grondlegger van het huidige Amsterdam Museum (1963/1975), loodst het Rijksmuseum door karige tijden (1975/1989). Blijft ook na zijn pensionering een veelgevraagd en uiterst kundig adviseur. Daarnaast heb ik hem leren kennen als een zeer beminnelijk mens. Zie ook flits 38>>

Hans 't Mannetje

Hans 't Mannetje (71), beeldhouwer. Raakt bekend door zijn gevelstenen en door het herstel van monumentale geveltoppen. Richt eind jaren zestig het Restauratie-atelier Uilenburg op en levert zo een forse bijdrage aan het blijvende monumentale karakter van de Amsterdamse binnenstad. (Maar ook de kroonluchters in de Trêveszaal komen bij hem vandaan.)

René Pingen

René Pingen (56), sinds december 2009 directeur van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Tevoren directeur en curator van Museum Jan Cunen te Oss en van 1994 -1999 beleidsmedewerker bij het Fonds BKVB (Beeldende Kunst en Vormgeving). In die hoedanigheid heb ik hem leren kennen als een enthousiaste, aimabele en uiterst deskundige man. Het museum voegt toe:'Het verlies van René slaat een gat in de vele plannen en dromen die hij samen met ons wilde realiseren'.

Prince

Prince (voluit Prince Roger Nelson, 1958 – 2016). Idool, icoon. Belangrijkste popster van de jaren tachtig en nog immer visionair en vol levenslust. Niettemin dood aangetroffen in de lift van zijn landhuis. Purple Rain is een van zijn meestgeliefde nummers.

Jutka Rona

Jutka Rona, 1 mei 1934 – 5 maart 2016, fotograaf. In de Volkskrant schrijft Merel Bem:'Alsof de mensen haar dwars door de Leica aankeken', in Het Parool voegt Jan Pieter Ekker toe:'al haar foto's –meest in zwart-wit – worden gekenmerkt door een oprechte interesse en een grote betrokkenheid. Toch had Rona het liefst dat mensen op haar foto's niet wisten dat ze werden gefotografeerd [...] Maar iedereen op haar foto's kijkt écht'. (Jutka was getrouwd met Dimitri Frenkel Frank. Zodoende heb ik haar een beetje leren kennen, PM)

Joop Smit

Joop Smit, (4 december 1933 – 21 april 2016). Art director/ontwerper bij Prad, later net als ik: zelfstandige. Ook in die hoedanigheid werkten we graag samen. Bij voorbeeld voor de Gasunie en het gesponsorde Groninger Museum. Alsook voor het webtijdschrift Cosimo (elders op deze site in de rubriek werk). Ik zal Joop enorm gaan missen. Waarom? Lees mijn toespraak, voorafgaande aan zijn begrafenis>>

Toots Tielemans

Toots Tielemans ( 29 april 1922 – 22 augustus 2016). Begenadigd mondharmonica-speler. "De man die je met zijn broodje kon laten huilen", kopt Erik Vloemans in Het Parool. Toots –eigenlijk Jean Baptiste Frédéric Isidor, vernoemd naar "Toots" Mondello, eerste altsaxofonist van Benny Goodman, trekt op z'n derde al intensief op met zijn accordeon, verruilt die later voor de gitaar en stapt pas daarna over op de mondharmonica. Een van zijn bekendste nummers is Bluesette. Toots maakt het 'broodje' (Willem Duys) tot een volwassen jazzinstrument en wordt door Koning Albert in de adelstand verheven.

Ko Touw, 15 augustus 1930 – 15 maart 2016. Voorzitter, directeur en campagneleider van SIRE. (Op 19 maart 2016 houd ik, voorafgaande aan de crematie te Delft een - op uitdrukkelijk verzoek - ultrakorte toespraak>>)

Nog meer>>

2016 Schrikkeljaar (Google geniet van die extra dag)

Oost-Azië wintert mee! China spant de kroon: Tionkok -46,8 C! Taiwan -4C, Hong Kong -3,3 C. 26 januari 2016

De zestigste verjaardag van nijn wordt luister bijgezet door onder meer met de art parade. In het kort: aan zestig kunstenaars binnen- en buitenland, diverse disciplines) is gevraagd een 1.80 meter hoog blanco beeld van nijntje te decoreren. (iedereen doet mee). Het resultaat was/is te zien op verschillende locaties in Nederland en Japan. Na afloop vindt een veiling plaats, in het Rijksmuseum, ten behoeve van UNICEF (onderwijsprojecten). Idee en organisatie: uitgeverij Mercis en World of Delights. De meest geslaagde 'nieuwe nijntjes' vind ik de ogenschijnlijk meest simpele, met een idee. Zoals de bijdrage van Irma Boom, die in de oren ven nijn het vredesteken ziet. En ik moet toegeven; ook sommige rijkelijk geïllustreerde nijntjes (vol bloemen, boompjes, beestjes) dan wel in jasjes die dick nooit zou bedenken, hebben charme.

Alles zien? Ga naar nijntjeartparade.nl>>
Zien en lezen? Koop het boek...ISBN 789056 476267


Hip hoesje voor de smartphone?
Met dank aan neef Alef Widjaja, Surabaya

Het wordt een prachtig jaar. Als deze wens uitkomt (en waarom zou dat niet?) Super tekening van Myrthe, mede namens (klein)zoon Thomas, Beertje Bikkel en poes Mickey. Ook aan de andere kant van de oceaan (Pacifica, bij San Francisco) gaat de start van 2016 niet zomaar voorbij. Getuige deze beeldende collage van dochter Nienke, waarin voor ingewijden (klein)zonen Max en Julian herkenbaar zijn en ook hond Sharkie.

Welkom in het jaar van de Aap
Per 8 februari 2016 leven we in het jaar van de Aap. Althans volgens de Chinese astrologie. Catharina Web, astrologe en beleefd aanbevelend, verklapt: Er heerst veel energie en dat kan leiden tot onverwachte, verrassende wendingen. Op het wereldtoneel, in het bedrijfsleven, de wetenschap en de techniek. Ook in de ruimte, de mode en in termen van levenssstijlen. Helaas: veel natuurrampen

Wikipedia vult aan. In dierlijk opzicht. Apen zitten vol energie, zijn creatief en vrijgevig, hebben charme en gevoel voor humor, zijn diplomatiek, doch verbergen hun emoties niet, luisteren goed, lossen problemen op, zijn redelijk. Die eigenschappen vind je terug in mensen die zijn geboren in het jaar van de Aap.(Ik weet niet of ik wel zo iemand ken..). Overigens is het uur van de Aap van 15 -16.59 Peking tijd en is goud de kleur van de Aap. En wat nu? We weten het op 27 januari 2017. Dan is het jaar voorbij (niet eens vól dus).

Langs de kant van de weg
Belik, Oost-Java, 4 februari 2016