2016    2015    Kleur (1)    Kleur (2)    Kleur (3) 
   Antenne (1)    Antenne (2)    Antenne (3)    Antenne (4) 
   Favorieten    Te zien    Mannenmode    Media    Slim  


Vierde kwartaal

Rome groet Parijs, klimaattop 2015

Tomas Schats/NL in de Morgen/B over de wereldklimaattop 2015/Parijs

Trawas, Oost-Java, 21 december 2015 17:38 p.t.

15 november 2015, Florence. David van Michelangelo rouwt om de slachtoffers van de IS aanvallen te Parijs op vrijdag de dertiende.

Van meet af aan doet het IDFA, het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam, zich vergezellen door een logo, ontworpen door raskunstenaar Jan Bons (overleden op 27 november 2012). Zoiets komt niet vaak voor. De voorpagina van PS (dagelijkse bijlage van Het Parool) toont het logo als onderdeel van een keur aan affiches, (veelal van Bons), alsook op pagina 5, ter illustratie, bijna beeldvullend. De naam van de auteur van het artikel (Jean Pieter Ekker) wordt netjes genoemd; die van Jan Bons nergens. (17 -11-15). Dat gaat me te ver en dus stuur ik een ingezonden brief naar de rubriek 'Het laatste woord'. De krant plaatst het episteltje keurig! Diezelfde week nog.

Het ligt in de brievenbus. Waarom weet ik niet. De jongste editie van het tijdschrift: Biotech NEWS Life Sciences. Ik heb geen opdrachtgevers op dat gebied en het hoort ook niet tot mijn hobby's. Maar. Het blad is er en ik ben van nature nieuwsgierig. Dus kijk ik en lees wat. Onverwijld en onontkoombaar word ik geraakt door vier afbeeldingen: schilderijen van de mij onbekende Ton Schulten uit Ootmarsum. Ze zijn een verfrissend antwoord op de bijna-dood ervaring die zijn vrouw en hij ondergaan na een zwaar auto-ongeluk.' Ton wordt de grondlegger van het zogeheten Consensisme. Een stroming die staat voor het 'visualiseren van het gevoel voor harmonie en vrede'. Hoe het ook zij: de werken zijn me een genot. Schitterende kleuren, vrij strakke vlakken die met elkaar een grote levendigheid uitstralen en niet vervallen in programmatische starheid. Opgewektheid, o zeker, en het vermogen die over te brengen. Heerlijk! Zomaar via de brievenbus!!! www.tonschulten.nl

PS Bij Waanders in de Broeren te Zwolle loopt een tentoonstelling van Schulten. Tot en met 9 januari2016, onder de titel 'Gedroomde werkelijkheid'. www.waandersindebroeren.nl

Boven de Rijn, 28 oktober 2015

De Koning/Koopman krijgt op staatsbezoek in China, ergens in een dorpje, twee Nijntjes cadeau! Voorts krijgt het land dat hij vertegenwoordigt twee Pandaberen. In bruikleen. Dat is een bijzondere eer. (En een kostbare. De dieren eten dagelijks grote hoeveelheden bamboe). (Eind oktober 2015)

Paul Spies (1960), thuis in de kunsten, wordt in 2009 directeur van het Amsterdam Museum, dan nog: Amsterdams Historisch Museum. Als opvolger van Pauline Kruseman. Hij is blijmakend actief. Zo komen onder meer Amsterdam DNA en Het Kleine Weeshuis (voor kinderen) tot stand en is de samenwerking met de grachtenmusea versterkt.

Per 1 februari 2016 wordt Paul Spies directeur van de Stiftung Stadtmuseum Berlin. Daaronder vallen vijf Berlijnse stadsmusea, tezamen beschikkend over 4,5 miljoen objecten. Heel bijzonder is het zesde. Nu nog in aanbouw op het Museuminsel. Museum en congrescomplex. Middelpunt: het Berlijn van de negentiende- en twintigste eeuw. 'Ze hebben een buitenlander nodig om de geschiedenis van Berlijn te vertellen. Omdat ze er zelf geen raad mee weten, moet een eigenwijze Amsterdammer het gaan regisseren'. Fantastisch voor Paul, jammer voor Amsterdam.

Porsche, sjoemelgate, Leipzig, 3 november 2015

Trevi fontein, Rome. In volle glorie. Mede dankzij een bijdrage van € 2 miljoen door modemerk Fendi. (3 november 2015)

De Goede Herder is nog jong, hier. Net als het Christendom te Rome. Met keizer Constantijn de Grote als protagonist. De Nieuwe Kerk, Amsterdam. Tot en met 7 februari 2016. www.nieuwekerk.nl

Het marmeren beeld dateert uit de vierde eeuw, meet 95 cm hoog en is een bruikleen van Musei Vaticani, Museo Pio Christiano, inv. 28590. Het is in 1764 ingrijpend gerestaureerd door de beeldhouwer Giuseppe Angelini.

Paard Isolde is de eerste van het stel. Ze komt uit Rome, 2004 en doet daar dan dienst in het bereden leger. Zo heeft elk van de tien dieren op de postzegels van Charlotte Dumas een eigen miniverhaal. De uitgifte gaat gelijk op met de verschijning van het boek Work Horse en een tentoonstelling in Museum De Pont te Tilburg. www.depont.nl (oktober 2015)

Derde kwartaal

De Verlosser en de weergoden (Rio, 27 september 2015)

Superbloedmaan. Prachtig rood door een zeldzame volledige maansverduistering. Groter ook dan normaal omdat hij dicht bij de aarde staat. Zelf helaas niet gezien... (28 september 2015)

Shell stopt de poolboring! Voor hoe lang weten we nog niet. Misschien wel voor altijd. In elk geval zijn de investeringen mega-hoog (meer dan 4 miljard €, tot nu toe) en zijn de financiële vooruitzichten vooralsnog belabberd. Vergeet de rol van Greenpeace niet! (28 september 2015) www.greenpeace.nl

Bali, hotel Pan Pacific. Op de achtergrond, rechts: de befaamde tempel Tanah Lot. (26 augustus 2015, eigen foto, ja)

Sail Amsterdam (19 augustus 2015)

Griekse crisis of niet, vluchtelingencrisis of niet: de ECB (Europese Centrale Bank) richt een monument voor zichzelf op. (Frankfurt, 9 juli 2015)

Grand Départ. De Tour de France vertrekt dit jaar vanuit Utrecht. Naar ons aller eiland: Neeltje Jans. En na een individuele tijdrit door de sponsorstad. Hier het logo.

Zomernachtlicht. In Straatsburg. De kathedraal straalt. (3 juli 2015)

Het weer, begin juli:

In korte broek naar je werk,
kan dat wel?
(Probleem van de dag in de Volkskrant, 3 juli)

Fokke en Sukke typeren het weer:


NRC, 3 juli 2015

Tweede kwartaal

Dit jaar wordt de zestigste verjaardag van Nijntje gevierd. Je ziet haar de jaren niet aan... Zelf schrijft Dick Bruna over haar geboorte:

In alle staten! Iedereen in de VS (ook LHBT) mag nu overal met elkaar trouwen. Dankzij een uitspraak van de hoogste rechter. Het Witte Huis viert gloedvol mee (juni 2015)

Italië doet het goed, dit jaar. Tegelijkertijd de Wereldtentoonstelling in Milaan en de Biënnale in Venetië. Met als varend kunstwerk een vuurbestendige cactus.

Fel protest. Kansloos, helaas. Tegen de proefboringen naar olie en gas door Shell. In het kwetsbare Noordpoolgebied.

Prince mengt zich, in het koor van afkeer. Naar aanleiding van de dood van de zwarte Freddy Gray. Die overlijdt een week na zijn twijfelachtige arrestatie. Door toedoen van de politie van Baltimore. Prince zingt opnieuw zijn eerdere song Baltimore. (april 2015)

Beelden uit de verboden zone rond de kernrampcentrale Fukushima, Japan>>

Nee, niet in Lisse. Doch in de nabijheid van Schagen. Wonderschone foto: Kitty Mertz.

Stromen bootvluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Eindelijk beleggen de Europese leiders een speciale topconferentie. Premier Rutte ziet de lol ervan wel in.
(April 2015, foto Olivier Matthys/ANP).

Marskarretje
Het reist voor ons naar Mars, toont aan dat het daar warm en vochtig is - ooit en scharrelt er nu al zo'n 11 jaar rond. In afwachting van een tweede missie. Mis. Mis. Mis. De mensheid toont geen enkele dankbaarheid. Exit Opportunity Rover...


Meesterwerk in De Nieuwe Kerk
Tristan's Ascension en Fire Woman van Bill Viola.
Tot en met vrijdag 10 april 2015. www.nieuwekerk.nl

Een man ligt op een stenen plaat. Bewegingloos. Is hij dood? Terwijl je daar nog over nadenkt vallen er kleine waterdruppels omhoog! Kan dat? Bij Viola wel.

De druppels groeien dramatisch uit. Tot een opwaartse waterval. Die voert Tristan mee. Hemelwaarts lijkt het. Waarna het water verdwijnt en er een lege plaat achterblijft. In stilte...

Fire Woman is een mysterieuze dame, staand voor een vlammenzee. Ze wordt weerspiegeld in voorgrondwater, valt er in en verdwijnt onder de oppervlakte. Langzaam vervaagt alles, het vuur incluis, tot een blauwe, donkere gloed.

Komen die twee elkaar ergens tegen? Daarboven?

Foto's: Janiek Dam

Eerste kwartaal

Parijs bindt de strijd aan met drones. Rutte wil soepele regels. Kunnen we ze dan binnenkort zien overscheren? Met de boodschappen van Jumbo en de groeten van Ard en Klaas? (Landelijk alarmnummer: 112. Vergoedt uw Zorgverzekeraar?)

Jarig>>

Zoiets moois zien we hier niet, in NL. Op Tenerife wel. (20 maart 2015)

† Peter Ruting, 5 november 1938 – 12 februari 2015. De fotograaf met wie ik het meest intensief heb samengewerkt. Doorgaans voor de collectieve melkcampagne van het Nederlands Zuivelbureau. Later stapt Peter over op vrije fotografie.

Peter en ik samen>>

Dankzij Pascal: toch meer beeld>>

Zaterdag 7 februari bestaat De Poezenkrant, bij afkorting PoKra, 41 jaar. Reden te over voor een feest. Een expositie in de OBA, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en - ook daar, in het Theater van 't Woord - een samenkomst van adepten. P. Schreuders, directeur, spreekt toe, Midas Dekkers vertelt, Mieke van der Weij verbindt, stelt vragen en lokt antwoorden uit. Onder meer. Voorts verschijnt de lang verbeide herdruk van Het Grote Boek van De Poezenkrant, een bloemlezing uit de nummers 1 t/m 49 bis A in gezelschap van een gloednieuw Supplement 2004 - 2014. Oftewel de nummers 50 tot en met 59. O, ja, ik mag ook iets zeggen! Als abonnee van het allereerste uur (de twaalfde om precies te zijn).

Het oorspronkelijke Grote Boek is voorzien van een staart. Die zorgt voor nogal wat problemen. In de boekhandel. En in menige boekenkast. Dat kun je je voorstellen als je dit ziet:

De heruitgave en het supplement hebben een ander cover (mooi, doch moeilijk te fotograferen, lijkt het wel) en ontberen de staart.

www.poezenkrant.com

Welkom in het Jaar van de Geit!
(Ook wel Jaar van het Schaap genoemd. Per 19 februari 2015)

Kenmerken: creatief, grootmoedig, innovatief, verdraagzaam, verzoeningsgericht. Dat kunnen we goed gebruiken, in de wereld anno nu...