Werk    SNS REAAL Fonds  


SNS REAAL Fonds

Ter begeleiding van de dvd Anything but homeless
schrijf ik, in maart 2007, een brieftekst:

Het is woensdag 6 september 2007. In de Fabrique te Maarssen, een verrassende locatie, vindt een bijzondere presentatie plaats. Het lijvige boek 'Anything but homeless' wordt ontspannen ten doop gehouden. Sprekers spreken. Sjoerd van Keulen, voorzitter Raad van Bestuur van SNS REAAL, Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, Corrie van Veen, conservator NOG Collectie en Jonne Verburg, directeur van de Stichting SNS REAAL Fonds. De eerste boeken, gevat in een beschuttend houten kistje, worden charmant overhandigd. Applaus klatert.

Middelpunt is de NOG Collectie van het SNS REAAL Fonds. Ruim 350 kunstwerken van 77 kunstenaars, bijeengebracht door Frits Becht en Corrie van Veen. Geen laffe verzameling, zegt Van Twist, maar een eigenzinnige, onderscheidende, moedige. Geen vaste stek ook, maar reizend, op afroep beschikbaar. 'Dakloos', maar frequent onderdak.

Ronduit spectaculair is de manier waarop een aantal objecten wordt getoond. Petit Avio, bijvoorbeeld, wentelt door de ruimte, evenals Xantippe, evenals Aplomb. In het boek, de catalogus, staan ze op de foto, maar hier, in de zaal, worden ze tot leven gewekt, groot, driedimensionaal, van alle kanten. Daar wordt geestdriftig op gereageerd.

En nu is het lente. Tijd voor een opgewekte groet. Vergezeld van een DVD. Een geheugensteuntje voor de aanwezigen, een pleister op de wonde van wie toen niet kon komen. Een compilatie van een minuut of 20.

Veel zon, al het goede. En houd ons motto in gedachten:
'Iets doen omdat er anders niets gebeurt'.

Reacties:

Corrie van der Veen: Zoals je hebt gezien is de brief met de DVD verzonden en er zijn ook x-tal hele aardige reacties op gekomen. Iemand zei zelfs blij te worden van de tekst.