Werk    Singer Laren    Le Sidaner  


Henri Le Sidaner
Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van de man gehoord. Tot donderdag 7 maart 2013. Dan komt Singer Laren op bezoek. Jan Rudolph de Lorm (artistiek directeur) en Stephanie Spijkerman (communicatie) vertellen enthousiast over hem en laten heerlijke beelden zien. Ik mag de titel bedenken. Dus lees ik een eerdere catalogus en oriënteer me verder, via letters en pixels. Henri Le Sidaner (spreek uit Si-da-nair) is een Franse schilder (1862 - 1939) die je met enig recht impressionist zou mogen noemen, maar die beter kan worden geduid als intimist. Hij reist nogal wat af. In zijn tijd is hij bekend en geliefd. Gaandeweg wordt hij op schaal vergeten.


Zelfportret, 16 jaar, tekening 30x23 cm, 1878

Ik denk, denk na en bedenk. Weinig liever dan dat. Wat me vooral frappeert is het vakantiegevoel dat zijn werk bij me teweegbrengt. Het lijkt me een goede invalshoek. Aldus stel ik, wat later, voor:

Dwars door Frankrijk.
Met Henri Le Sidaner.
Via Singer Laren.

Dwars door Frankrijk sluit aan bij de geografisch bepaalde zaalindeling. Met Henri suggereert dat de kunstenaar onze gids is. En via maakt het museum een soort reisorganisator. Dan wel een voorportaal. Tevens suggereer ik (onder meer) de kaart van Frankrijk op te nemen in uitingen die zich daartoe lenen en ook op zaal.

Met telkens een die de plek van ontstaan aangeeft.

Singer Laren reageert positief. Gelukkig. Op het affiche blijkt helaas geen plaats beschikbaar voor Via Singer Laren. Maar wel in de advertenties. Vormgegeven door Studio Berry Slok.

De eerste is bedoeld voor weldenkende tijdschriften, zoals De Nieuwe Liefde en De Groene Amsterdammer. Ziehier:


Klik hier voor vergroting>>

Een juweel om aan te werken is natuurlijk de 1/1 pagina in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, f.c. Met ruime ruimte voor tekst.


Klik hier voor vergroting>>

Nog is mijn geluk niet op. Er volgen kleinere advertenties, 104 x 118 mm, eveneens in CS. Telkens met een ander schilderij. Kijk maar, lees maar:
Klik hier voor vergroting>>


Klik hier voor vergroting>>

De kaart van Frankrijk is inderdaad doorgetrokken naar de zalen. Wederom door Berry Slok c.s. Tijdens de opening ontmoet ik een me goed bekend echtpaar dat opbiecht: 'We hebben onze volgende vakantie al gepland aan de hand van de '. Verdient navolging.

Tot en met zondag 19 januari 2014. www.singerlaren.nl

Reacties>>

NRC>>