Werk    Singer Laren    Raoul Dufy  


Dufy op Facebook

Singer Laren heeft een welverzorgde Facebookpagina. Maar ook hier geldt: de meeste aandacht gaat uit naar het flankerend programma. Waar nog bij komt dat de theaterzaal een grote reeks voorstellingen herbergt: cabaret, concerten en meer. Al met al reikt de Facebookpagina niet veel verder dan een gestoffeerde agenda. Ik wil dat graag doorbreken. Door ook inhoudelijke aandacht te schenken aan tentoonstellingen, te beginnen met Raoul Dufy. Dus niet alleen van/tot, doch tevens sprekende verhalen. In een paar zinnen. Mijn voorstel wordt direct omarmd. Dus werk ik een plan uit, gebaseerd op twee posts per week. Over persoon, leven en werk van de kunstenaar. Mede ontleend aan de catalogus. Een serie onder de titel Wie is Dufy? Telkens voorzien van een nummer ( ).

De praktijk is weerbarstig.

Er komt geen verbindende kop, de frequentie is mager, tekst wordt soms niet 1 op 1 overgenomen. De tentoonstelling duurt van 13 september tot en met 11 januari. Tot nu toe zijn posts geplaatst op 1, 8, 17 en 31 oktober, 14 en 21 november en 4 december (afgezien van enkele aankondigingen, voorafgaande aan). Dat zijn er zeven instede van de verhoopte 22...

Maar goed, je kunt niet alles hebben, in het leven.

Wat me blij stemt is dat de reacties zonder uitzondering zeer positief zijn. Negentig likes behoren tot de orde van de dag en er wordt volop gedeeld. En voor mij is het een heerlijke bezigheid. Een kleurrijke kunstenaar dichterbij brengen in combi's van sprekend beeld en korte, soepele, verhalende tekst. Misschien wordt het nog wel eens een specialiteit.

Voorbeelden van tekst>>

Midden juni zit ik aan tafel. Met een duodelegatie. Uit Laren. Jan Rudolph de Lorm, directeur museumzaken en Karlien Metz, die de communicatie-honneurs waarneemt. Na bijna zestig jaar komt er weer een heuse Dufy tentoonstelling in NL. 't Wordt tijd, ja.

Aansluitend bekijk en lees ik de catalogus, struin het internet af, geniet, denk na en schrijf een weloverwogen aanbeveling. En prille teksten. Om de beoogde toon aan te reiken. Het affiche is klaar, maar in de advertenties kan nog van alles. Twee annonces lopen voorop, zijn de eerste: in Museumtijdschrift en in Elegance. Ontwerp als vanouds: Studio Berry Slok, in goed overleg.

De aftrap in de dagbladen vindt plaats in Trouw en de Volkskrant, op woensdag 10 september. Een kwart pagina, deze. Een week later in Het Parool.

Zaterdag 13 september gaat de expositie open voor het publiek. Die dag verschijnt een hele pagina in de Volkskrant, in de bijlage Sir Edmund. Pagina 66. Daarin komt al iets van zijn leven en werken tevoorschijn. Hij speelt viool, houdt van paardenrennen, heeft een atelier aan de kust, schildert linkshandig en ontwerpt stoffen. Zijn veelzijdigheid wordt gevangen in de zin: Een multitalent avant la lettre.


In vrijwel ongewijzigde vorm verschijnt deze advertentie later in NRC/Handelsblad, CS, het Cultureel Supplement.

Dufy houdt van de goede dingen des levens. Waaronder varen, zeilen, water, wind, schittering, licht, kleur, vrijheid. Dat blijkt uit deze advertentie van een hele pagina in NRC/CS, op 18 september.

Ladderadvertenties, heten ze in het jargon. Kleine annonces in de zogeheten culturele stroken. Vijf centimeter breed, tikje variabel in hoogte. Dufy scoort drie stuks, tussen 18 september en 18 oktober, in Trouw, de Volkskrant en Het Parool. Meestal stijgen dit soort advertenties niet uit boven een huishoudelijke mededeling: hier, van/tot, www. Wij hebben geprobeerd er iets inhoudelijks aan toe te voegen, in de vorm van een sprekend kernzinnetje.

Reacties>>