Werk    Publicaties  Foto: Switch Image, Hans Arend de Wit

Peter Marcuse (80) fotografeert in de voorbije jaren vijftig de herrijzende bloei van de Zaanse industrie. Prachtige beelden, doorgaans in zwart/wit. Het Zaans Museum stelt een selectie ten toon, van 10 oktober 2013 tot 1 juli 2014. Onder de titel: Positief beeld. Dat slaat zowel op wat er in de donkere kamer gebeurt als op de toon van de foto's. En van de mensen. Optimisme, geloof in vooruitgang.

Ter gelegenheid van verschijnt een toegespitste editie van het blad Zaans erfgoed, een special, aangevuurd door Jur Kingma - drijvende kracht, ook achter de expositie. Ik schrijf een artikel over de oprichter van Prad, Maurits Aronson en de relatie met Albert Heijn.

Leuk stuk, lees maar>>

Verschenen: de vijfde, herziene editie van Zeldzame Mensen. Ik schrijf er een observatie in. Toon Michiels in 535 woorden. Lees maar>>


© Fotografie René Kuijs

Zomaar, op een zaterdagmiddag. In de boekhandel van het Stedelijk. Presentatie van het Tomado-boek. In gezelschap van Marlies Hummelen, auteur, Chris Reinewald, auteur, Petra Timmer (ondervraagster) en Wouter Botman, initiator en uitgever. Ik heb een stuk geschreven over marketing en reclame ten tijde.

Zullen we? Een kijkje nemen in de Tomado keuken? Om geheimen te ontdekken en te onthullen? Liefst dat van de marketingmix? Maar pas wel op, hoor. We kunnen onze vingers er flink aan branden. De koks van toen zijn er niet meer. En ze hebben hun diepste roerselen niet op papier gezet. Zullen we? Ja we gaan.

In de keuken van Tomado

Chris Reinewald, bevriend auteur, beveelt me aan. Bij Wouter Botman, de initiator. Om een bijdrage te schrijven voor het boek over de geschiedenis van Tomado, voluit Van der Togt's Massa-artikelen Dordrecht (1923-1982). Geen stuk over tijd en vorm - dat doet hij zelf. En dat kan hij als geen ander. Over marketing en reclame moet het gaan - natuurlijk. Ik verdiep me en beleef er veel plezier aan. De hoofdmoot wordt geschreven door Marlies Hummelen, onder het motto: Tomado, een kampioen in draad. Marco Potgieter levert een boeiend ontwerp aan.

Op vrijdag 6 september 2013 wordt het kloeke boek ten doop gehouden. In Dordrecht. Met uitzicht op Zwijndrecht. Ware Tomado-steden. Bij binnenkomst al valt mijn oog op een zwart t-shirt. Met daarop een Tomado afdruiprekje. O, wat zou ik dat graag hebben... Ongevraagd krijg ik het.


Ik ben niet het ideale fotomodel, maar daar gaat het nu niet om.

De kranten jubelen. De Volkskrant, Trouw en Het Parool kennen direct **** toe. Andere media volgen, lovend. www.boekschap.nl Uiteraard beveel ik warm aan.

Teo van den Brink, breeduit in Reformatorisch Dagblad>>

Geen geduld? Dan hier alvast mijn hoofdstuk>>

In de etalage. Van Atheneum Nieuwscentrum, hartje Amsterdam. Het boek over Tomado, waarin een hoofdstuk van mij.

Chris Reinewald, hoofdredacteur van Museumvisie (Nederlandse Museumvereniging) vraagt me een essay te schrijven over museale communicatie. Rond 1500 woorden. Graag, natuurlijk. Het artikel verschijnt in het nummer 04 12. In gezelschap van tekeningen van Matt Mullican. Kom op, vertel! luidt de titel.

Kom op, lees>>

Het ReclameArsenaal digitaliseert. Oude vaktijdschriften, bijvoorbeeld. Wie op Mertz zoekt vindt mij 347 keer. Al vroeg actief...
www.reclamearsenaal.nl

Per mei 2010 schrijf ik een column in Museumtijdschrift.
In deze rubriek onder de M>>

In het licht van de Boekenweek 2010 vraagt Eigen Huis & Interieur een aantal mensen om een ontboezeming. 'Welke roman, welke novelle of welk gedicht maakte ooit zoveel indruk dat het je nooit meer losliet? En welke invloed heeft het daadwerkelijk uitgeoefend? Wat heeft het bij je in gang gezet?' Mijn bijdrage, voluit>>

Pascalle Mansvelders is me bevriend. We leren elkaar kennen te Venlo, alwaar ze op dat moment conservator is. In Museum van Bommel van Dam. Zij geeft, mede, gestalte aan een tento over Pop Art, ingericht als een supermarkt. En ik figureer in een televisieprogramma (Avro). Wandelend achter een winkelwagentje vol commentaar... Later gaat Pascalle zelf schilderen. En schrijven: beeldend, helder, concies. En organiseren, het een na het ander. Zoals, per 27 november 2009: This gun's for hire. Eigen werk, in Odapark Venray, een centrum voor hedendaagse kunst. www.odapark.nl Vergezeld van een boek en een krant voor kinderen. Ik zie een aantal foto's van de schilderijen. Als immer: engelen. Maar eigenlijk zijn het geen engelen, doch mensen. Met al het mooie én het slechte dat in mensen woont. Een van de werken heet Living Proof. Daar schrijf ik een korte tekst bij, voor de kinderkrant.

Beeld en tekst>>

www.pascallemansvelders.com