Werk    Het Proces  


Het Proces. Die term dekt de lading. Van het zogeheten curatorenprogramma van Kunstenaars & Co. Immers: de deelnemers ondervinden in kort bestek wat er allemaal komt kijken bij het maken en houden van een tentoonstelling. De verschillende disciplines worden onderling verdeeld: het bedenken, samenstellen (curatorschap), de feitelijke organisatie, de vormgeving, begroting en financiering, de communicatie en wat al niet meer.

Coördinator Els Reijnders vraagt me in 2009 om mee te doen. Aan de eerste editie. Graag, natuurlijk. Ik beleef er ook veel plezier aan. Zie, in deze rubriek, het item Stop making sense>>

Kennelijk is men niet ontevreden over me, want ook in 2010 ben ik van de partij. Als eerste deskundige vertel en discussieer ik. Over communicatie. In de kamer van Axel Rüger nog wel, de directeur van het Van Gogh Museum! Nadien wissel ik regelmatig van gedachten met de 'afdeling communicatie'. Live en per mail. Onder meer over titel en subtitel. 1 van 11 Een verzameling mensen maken ze ervan. Daar ben ik blij mee.

De groep geeft, ter gelegenheid, een krant uit: De Curator. Geen sinecure. Ik publiceer er, dankbaar, mijn niet gehouden toespraak in: Uit het oog, uit het hart. Over het museale affiche. >> Alsook een reactie. Op de opgeworpen stelling:

Een goede curator heeft een dwingend concept.

Ik sputter wat tegen: 'De curator is niet allesbepalend. En dwingend doet me te veel denken aan: iedereen de wil opleggen. De eigen. Ik zou liever reppen van: een overtuigend concept'.

De tentoonstelling wordt gehouden in Galerie Weesperzijde, Weesperzijde 94, Amsterdam. Van 4 tot en met 6 juni. Zoë Gray (Witte de With) en Edwin Becker (Van Gogh) openen. Buiten. Binnen ziet het er fraai en bijzonder uit. Zondagmiddag wordt een slotdebat gehouden. Daar kan ik helaas niet bij zijn.

Op naar de derde editie - als het aan mij ligt.

www.1van11.nl       www.weesperzijde.nl       www.kunstenaarsenco.nl