Werk    Nationaal Glasmuseum  


Leerdam. Waar anders?
Op gepaste afstand van de officiële opening - omringd door een gulle hoeveelheid vrije publiciteit - volgt, per 9 september, een achttal advertenties. In de culturele contreien van Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad en nrc.next. Stap voor stap. In nauw overleg met directeur Arnoud Odding. Vormgeving: Joop Smit. Tekst: wie anders?

In next is elke annonce 4 centimeter hoger.
Dus voegen we een wisselend blokje tekst toe.

         Het Nationaal Glasmuseum te Leerdam. Staat aan de vooravond van een ingrijpende vernieuwing als ik met Arnoud Odding praat. Dat gebeurt daarna nog enkele malen. Hetgeen resulteert in adviezen en een kernzin: Glas van alle kanten. Gevolgd door een statement, een capsule. Onderschreven door de directeur.

Glas van alle kanten

Glas wordt geboren in vuur, gloeiend, vloeiend, hol, bol, recht, rond, dik, dun, flinterdun. Glas breekt het licht, ís licht, stoeit met kleur, ís kleur. Glas flonkert, fonkelt, tinkelt. Glas is functie, vorm, schoonheid, hartstocht. Glas vertelt van toen en droomt van straks. Glas draagt een naam, een toenaam, een merk, een teken. Glas is glas, fles, bak, beeld, dier, dop, kom, schaal, pot, karaf, kandelaar. Glas verrast, pleziert, bekoort. Zoveel glas, zoveel glans. Dat kan alleen maar in Leerdam.

Arnoud Odding

Majesteit opent, op de zonovergoten dinsdag 22 juni 2010. Marijke de Goey en ik zijn er bij. En genieten volop.