Werk    Jowa  


Architectenbureau Jowa is jarig. Bij die gelegenheid verschijnt er een dvd. Ik schrijf een "flaptekst": (Vijf jaar tevoren kwam er een voorwoord uit mijn computer.)

Vijf jaar geleden werd Architectenbureau Jowa 25. Een boek legde vast. Huizen, kantoren, openbare ruimten, museale projecten. Intussen zijn we een lustrum verder. Geen boek, ditmaal, doch een dvd. Exposities. Beeld, beweging, kleur, muziek. Exposities. Misschien wel de zichtbaarste zijde van Jowa en de zijnen.

En zo, alzo, vaar je oostwaarts, dwaal je door de archipel, groet je zwarte farao's. En zo wandel je door het winterpaleis. Van de tsarina. Staat daar een minnaar? En zo zit je bij Ajax. "We are the champions", zingen ze nog. En zo ervaar je een veranderend Amsterdam, de aardse schoonheid van de Islam en de diepe roomsche devotie van weleer. En zo glanst het zilver van Yogya, bloeit er liefde aan de Neva, gloeit er licht, nieuw licht op de Russische Rembrandts. Soms ontwaar je Jowa zelf. Heel even. Een glimp. Als Hitchcock. In eigen rolprent. Alsof hij zijn werk voor het eerst op het netvlies krijgt…

Jowa en de zijnen. Ze zien, zien in, maken zichtbaar. Ze voelen, voelen in, maken voelbaar. Herkomst, sferen, inhoud, lagen, boodschappen. Ze doen leven hčrleven, laten leven bčleven.

Paul Mertz

www.jowa.nl