Werk    Cobra Museum   Klee + Cobra  


Klee + Cobra

De tentoonstelling is een co-productie. Van 3 musea: het Zentrum Paul Klee in Bern, Louisiana in Humlebaek, niet al te ver van Kopenhagen en het Cobra Museum, Amstelveen. Het ene topstuk na het andere. + Voor het eerst sinds lange tijd zijn er zóveel Klee's te zien, in ons land. + De gemeenschappelijke bron van Klee en Cobra: de kijk van kinderen, de wereld van kinderen, de tekeningen van kinderen. + De overeenkomsten en verschillen tussen Paul Klee en de Cobra-kunstenaars. Heerlijk!

De Duitse ondertitel luidt: Ein Kinderspiel.
Een kinderspel, in het Nederlands. Els Ottenhof, zakelijk directeur, vraagt me daar over na te denken. Eén blik in Van Dale volstaat. Aan kinderspel kleven bij ons te veel negatieve associaties. Dat is maar kinderspel - dat doe je in een handomdraai. Dat is nog maar kinderspel - nog niet van gewicht. Niet dus. Ik stel voor:

Het begint als kind.

Dat wordt het, onverwijld.

In dagbladen en enkele tijdschriften worden advertenties geplaatst. Contactpersoon is Heidi Vandamme, eerder werkzaam bij het Van Gogh Museum en nu, op tijdelijke basis, bevlogen projectleider. Mart. Warmerdam geeft vorm. Hier de eerste ronde:

Al bij de opening van de tentoonstelling denk ik: mensen zouden eigenlijk twee keer moeten komen. Er hangen ruim 200 werken. En die neem je niet allemaal tegelijk in je op. Bovendien is de expositie echt een féést. En zo verschijnt er een tweede ronde advertenties:

Ook nu ontbreekt de vertaalslag niet. Op www.krskrscobra.nl Het verhaal, kort en beeldend verteld, getoond. Voor kinderen, vanaf groep 6 à 7, doch ook voor volwassenen. Bij wijze van voor(sprong)kennis. Zie vertaalslag Klee + Cobra>>
Op de thuispagina van www.cobra-museum.nl wordt de verbinding gelegd: