Werk    De Nieuwe Kerk:   Catharina de Grote  


      

Het is een duo expositie. Peter de Grote in het Amsterdams Historisch Museum en Catharina II in De Nieuwe Kerk. Van 17 december 1996 tot en met 13 april 1997. Ik heb de eer achttien advertenties te schrijven, verschijnend in NRC|Handelsblad. En een grote vooraf, halve pagina, kleur. Pauline Kruseman en Vincent van de Ven, AHM, alsmede Ernst Veen en Mirjam Hoytink, van De Kerk, zijn mijn opdrachtgevers. Ik werk samen met d'Arts (Paul Mosterd) en ontwerpbureau UNA (Margo Scholma). Het is een permanent feest, mede dankzij de stroom aan verhalen. Verteld door conservatoren en gelezen in een halve bieb.

Er sist een adder onder het gras. Peter en Catharina worden, strategisch bewust, in 1 adem genoemd, maar argeloze lezers, potentiële bezoekers, mogen onder géén beding het idee krijgen dat de beiden echtgenoten zijn. Er schuilt een aardig tijdsverschil tussen vorst en vorstin.

Niettemin hangen er banieren in de Kalverstraat, de snelweg van museum naar kerk v.v. 'Tussen Catharina en Peter ligt 500 meter'. Redenaar Dijkstal citeert. Met welnemen.

Op de advertenties kom ik terug. Later, als ik groot ben. Maar: daarnaast wordt een vijftal radiocommercials uitgezonden, elk keizerlijk lang, te weten: 1 minuut. Ingesproken door, jawel, Anne Wil Blankers. Reïncarnatie. Van: de vorstin-aller-Russen. Alle regionale zenders, als ik me goed herinner.

Luister! Naar de muziek, de heerlijke stem.