Werk    Amsterdams Historisch Museum  


 

Hartje stad, tussen Kalverstraat en Nieuwezijds Voorburgwal, ligt het Amsterdams Historisch Museum. Jarenlang zwaait Pauline Kruseman er de scepter. Die wordt, bij haar pensioen, met verve overgenomen door Paul Spies. Het jaarverslag 2009 staat in het teken van de kernwaarden. En van de vele veranderingen die op til zijn. Zo is er sprake van een korte introductie over de pieken en de dalen van de Amsterdamse geschiedenis. In de wandelgang heet dit nieuwe museale onderdeel: de short tour. Maar aan die term kleven nogal wat bezwaren. Paul Spies nodigt me uit voor een gesprek à 4 en vraagt me aansluitend iets beters te bedenken.

Ik houd niet van onnodig Engels en richt het vizier op een woord dat taalgrenzen overschrijdt. En dat niet doet denken aan een tocht onder geleide. Na een afvalrace kom ik uit op focus. Latijn, op ruime schaal begrijpelijk, ook in het Duits. Doch het Mauritshuis heeft al jaren een tijdschrift dat zo heet: Mauritshuis in focus. Niet dus.

Mijn echte kandidaat is close up (zonder streepje). Omdat het een internationaal begrip is, dicht bij het spraakgebruik staat, dicht bij de mensen vertoeft en dus niet zwaar op de hand is. Ook letterlijk is een close up dichtbij, van dichtbij. En iedereen weet dat een close up geen uren duurt.

Mijn voorstel wordt vlot aanvaard. Het eerste deel van de herinrichting gaat dan ook heten: Amsterdam in close up. Heerlijk om met zulke dingen bezig te zijn! (voorjaar 2010)

Toch niet. De introductiepresentatie gaat DNA heten. Doch dit slaat geen deuk in de relatie. En het zou me niet verbazen als Amsterdam in close up nog eens opduikt in het museum.

1998.
In opdracht van zittend directeur Pauline Kruseman maak ik een een serie van acht advertenties in Het Parool, een lezersaanbieding.
Onderwerp: de tentoonstelling De stad door de jaren, 1880 1998.
Daarbij werk ik nauw samen met Vincent van de Ven (helaas niet meer in het land der levenden). Tezamen geven de annonces een idee van de wat er in de expositie wordt 'aangekaart':
- Neus dicht! Daar komt de Boldootkar
- Met blijdschap (Jan Nauta:750.000ste inwoner)
- "Verse waar voor hond en kat!"
- Help! Er ligt een paard in de gracht!
- "Leve de Koningin! Hoera, hoera, hoera!"
- Hitweek, Witheek, Aloha. Wat?
- Slopen die hap
- De A van Amsterdam en de P van Provo.

Er is genoeg stof voor nog minstens een dozijn andere advertenties, maar de reeks is niet oneindig...

Tekst Verse Waar>>