Werk    De Nieuwe Kerk:   Magisch Afrika  


Magisch Afrika is een heel bijzondere tentoonstelling. Van maskers en beelden uit Ivoorkust. Oud en hedendaags. Ik schrijf de tekst voor twee Ster & Cultuur tvspotjes:

Magisch Afrika heeft ronde ogen.
En slaapogen die klaarwakker zijn.
Nieuwe Kerk Amsterdam.
Wanneer komt u?

Magisch Afrika heeft trotse borsten.
Kijken, kijken. Niet aanraken.
Nieuwe Kerk Amsterdam.
Wanneer komt u?

(Geselecteerd uit een serie van zes)

Al in een vroeg stadium opper ik een campagne te starten op de Facebook pagina van De Nieuwe Kerk. Onder het motto: Face2 Het valt me telkens weer op dat veel pagina's van culturele instellingen niet veel verder komen dan gestoffeerde agenda's. Ik pleit ervoor ook een thematische, meer inhoudelijke lading mee te geven. In dit geval direct gekoppeld aan de tentoonstelling.

Mijn suggestie valt subiet in goede aarde. En zo starten we, op 27 oktober 2014, twee dagen na de opening. Telkens een combi van een sprekend beeld en een korte, soepele tekst. Vaste prik op maandag en op donderdag. Dankzij Kim van Niftrik, met wie ik heerlijk samenwerk. Twee voorbeelden: de eerste maandag en de tweede donderdag.Voor mij is het een feest: me verdiepen in feiten en achtergronden, een hoek van inval vinden en dan in luttele zinnetjes een verhaal vertellen. Nou ja, een verhaaltje. Dat even prikkelt en wat spanning oproept. Twee voorbeelden nog:

Magisch Afrika. De ogen dromen, het glazen haar kleurt fleurig. Maar waar is de tandarts? Maker Tame snijdt het masker rond 1930. Hij is een kenner: 8 vrouwen.

Magisch Afrika. Kijk 'm daar nou staan, in z'n blootje, op één been. Het andere is hij kwijtgeraakt. Versleten. Door jarenlang ritmestampen. Maar spijt heeft hij niet. Hij heeft zó genoten!

Volg het zelf! Op www.facebook.com/nieuwekerk
Reacties zijn meer dan welkom op paul@mertzbv.nl