Tekst/Taal   Taal:   Afscheid van   In de vijfde vertraging   Kromme tenen   Mooi gezegd 
  Nieuw (voor mij)   Raadselen   Schande, schaam je   Straattaal 
  Terug van weggeweest   Verhalen(d)   Zomaar wat woorden  


Kromme tenen:

2016  


 • Juncker, links met belererend vingertje. Frans Timmermans (r) moet zijn mond houden.
  Jean-Claude Juncker, Eurocommisievoorzitter, in zijn (cruciale) Staat van de Unie toespraak op 14 september 2016: "Ik zal niet accepteren dat melk goedkoper is dan water." Oerknal 2.0, ja. • Donderdag, 16 juni 2016. Het Parool stormt de huiskamer binnen: 'Het stadhuis wordt grote markthal. De trouwzalen, de Boekmanzaal en de filmzaal gaan plat. De lange gevel van het stadhuis wordt opengebroken zodat Waterlooplein en stadhuis één geheel vormen, met kramen binnen en buiten'.
  Het gemeentebestuur is akkoord met een plan waarbij de hele begane grond van het stadhuis wordt omgebouwd tot één ruimte. (à 9000 m2) Een open markthal met een grote entree en openschuivende glaspuien aan de kant van het plein. Ik hoop vurig dat de gemeenteraad dwars gaat liggen. Nog los van de platvloersheid: Er hoeft dan ook geen negen (!) ton gemeenschapsgeld beschikbaar te worden gesteld om de details (!) uit te werken...
 • Commentaar overbodig...
 • Rechts: Herman Pleij als Erasmus ('Moet kunnen' ???) Dit alles t.g.v. een Erasmus tentoonstelling in stroopwafelstad Gouda. Wat zou Desiderius daar nou van vinden? Misschien wel: 'Vleierij is de stroop en het zout van alle menselijke verkeer.
  (met dank aan Neel Korteweg) • 2015  


 • Goed, François en zijn minister (hoe heet ie ook weer?) hebben een handje geholpen, maar ik kan toch best trots zijn op het klimaatverdrag van Parijs, vind ik. Nederland doet mee!


  Mark zet zijn beste beentje voor. Vice-premier Lodewijk A. mag niet kleven.
  (Hof-term voor aansluiten, te dichtbij komen.)
 • Promovendum portretteert zichzelf als verzekeringen voor hoger opgeleiden. Hoezo? Discriminatie? En hoe hoog is hoger?
 • Het wat haperende Blokker heeft nieuwe tv commercials. Telkens afgesloten met de stelling: Fijn dat we er zijn. Hoezo? Is de wens de vader van de gedachte? Zeg je zoiets wel over jezelf?
 • Nog even en de staatssecretaris snijdt de taart aan. Trots als een aap en zekerlijk clownesk verkondigt VVD'er Eric Wiebes het einde aan van de blauwe belastingenvelop. Iedereen krijgt een cadeautje van hem: een digitale berichtenbox.

  'Tjoeptjoeptjoep' en alles is klaar. In 10 minuten.

  (Die box bevat trouwens ook andere overheidsberichten: paspoort verlopen, APK keuring nodig etc. 'Mijn overheid'...) Wiebes staat nauwelijks stil bij het ongemak dat wordt veroorzaakt onder, bij voorbeeld, ouderen. Die moeten worden geholpen, ja, doch door wie? Digitale mantelzorgers? En wat te doen voor en met mensen die zelf geen internet hebben? Voorts maakt hij zich geen zichtbare zorgen over juridische bezwaren, achterblijvende wetgeving en de digi-veiligheid. Om maar te zwijgen over de kwaliteit van zijn ambtenaren en de snelheid ten ministerie. Volgens mij is het allemaal puur bezuinigingsdrift.
 • Premier Rutte, puur taaltalent. Geniet maar mee van: even dimmen, knettergek, doe zelf normaal man, Dikke Ik, gladiolen, mataglap, nuchter blijven. En van zinnen als: 'Mensen die zo achterlijk zijn om zich aan te sluiten bij die griezels, onze soldaten die dat doen, zijn totaal mataglap. Als je dat doet, neem je dat risico en dan kun je daar beter omkomen dan terugkeren'. Om vervolgens moeiteloos over te schakelen op: rust, sober en schouder aan schouder. Met een venijnige slis naar Geert: 'Wilders maakt honden vals en tuigt ze af als ze gaan bijten'.

  In 's Lands Vergaderzalen.
 • Zware klappen. De Gemeenteraad van Amsterdam kort 25 miljoen op subsidies. Slachtoffers onder meer Artis, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Amsterdam Marketing. Circus Elleboog krijgt straks helemaal niets meer. En maar roepen hoe cultureel de stad wel niet is...
 • Ter vergadering

  Voorzitter: "We zitten in een traject waarbij het onderzoek is gestart en het verwachtingsresultaat wordt teruggekoppeld. De uitslag kan worden aangegeven om de vervolgstappen en het herstel te kunnen inkaarten."
  Gehoor: "Helder!"
  (Met dank aan Chris Reinewald)
 • Joelende dronkenlappen, bezopen smurfensletten, lallende jonge meiden en als paardenlul uitgemonsterde Britten. Ziedaar de metgezellen van de Amsterdamse bierfiets. Steen des aanstoots in het centrum van Amsterdam – werelderfgoed. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad wil er een einde maken via een bierfietsverbod. Op de online petitie wordt gretig gereageerd. www.wegmetdebierfiets.nl

  Wat mij betreft wordt in 1 moeite door een eind gemaakt aan de grachtenbierboot en aan de varende badkuip.
 • Prima alternatief: van Stefan Verwey (in de Volkskrant, mei 2015)
 • Jezus, de Musical
  Oftewel The Passion, ditmaal in Enschede, 1 dag na 1 april (2015) • Bas van der Schot in De Volkskrant, medio april 2015 .


  Kort na de publikatie treedt Louise Gunning (midden) af.
 • Gemalto is een Nederlands-Frans bedrijf. Nou, Nederlands? Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, doch de fabricage van de simkaarten geschiedt in Frankrijk. Eind februari 2015 rijst het vermoeden dat Gemalto is gehackt. 'Zeer waarschijnlijk' zegt topman Olivier Piou. In 2010 en 2011 al, door Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

  De gealarmeerde Tweede Kamerleden krijgen onverwijld de kans hun simkaart te ruilen.  Wij niet.
  Zijne Excellentie Ronald Plasterk heeft zulks, naijlend, afgewezen. • 2014  


 • Half december 2014 ondertekent staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur nieuwe contracten met NS en ProRail. En ja hoor – dat wordt feestelijk gevierd. Met een toezegging door NS. Reeds vanaf 2021 (dus over zeven jaar) krijgt ook de tweede klas stopcontacten! In nieuwe sprinters en intercity's. Intussen zijn de tarieven minstens zeven keer verhoogd. Pardon: aangepast. • Keurig, hoor. Omwonenden van de RAI krijgen een brief in de bus van het Convention Centre om te waarschuwen voor mogelijke overlast. In het kader van ADE, Amsterdam Dance Event. Maar dan komt het: de brief wordt ondertekend door Marcel Jongkind, Vergunning Officer. Ja, ge leest het goed: Vergunning Officer.
 • Robert Cialdini, auteur van onder meer Invloed bepleit in zijn nieuwe boek kleinGROOT de aanstelling, binnen bedrijven en organisaties, van een CPO, voluit een Chief Persuasion Officer...
 • Foto Robert van Willigenburg

  Exit kroegkat, welkom muizen!
  De Voedsel- en Warenautoriteit heeft er een nieuwe hobby bij. Geen kat meer in het café. Kasper, jarenlang geliefd bij café Het Gasthuys aan de Amsterdamse Grimburgwal, wordt in etappes heengezonden. Naar een opvanghuis. Daar sterft hij (18). Van heimwee. Bij café Del Mondo wordt de zesjarige Lily verbannen. En nu wordt Smokey (ruim 20) met uitzetting bedreigd. Café 't Loosje, eveneens in de hoofdstad. Nooit een probleem geweest, thans opeens wel. De eigenaar is een online petitie gestart. Claudia Hostink van Del Mondo: 'Het is een non-regel. Een kat in het café zou onhygiënisch zijn, maar sinds Lily weg is, dansen de muizen bij wijze van spreken op tafel.' Tja.
  (Bron:Het Parool, Wanda Nikkels)


  Dit is die arme Smokey.....  Hannes moet weg...
  De Voedselwaakhond slaat ook buiten het centrum toe. Hannes, de rode muizenvanger van de Pasteibakkerij in de Hoendiepstraat in zuid, moet worden ontslagen. Op straffe van een dwangsom. Daar is Hannes erg verdrietig over. Net als de bazen Diny Schouten en Floris Brester. Ze hebben om ontheffing gevraagd aan de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, doch die schermt met Europese regelgeving. Moet er dan toch vergif aan te pas komen? Alsof dat zo hygiënisch is...
  Hier is Hannes >>

  Goed nieuws, elders in de stad>>
 • In een serie advertenties van Tweakers (‘Wij stellen technologie op de proef’) lees ik: De grootste reden waarom je deze tablet kiest. Zeker een vertaalmachine gebruikt...
 • Hoi, we mogen stemmen. Voor de gemeenteraad en hier en daar ook voor de, ontzielde, stadsdelen. Niet langer de raden, doch de bestuurscommissies. Toe maar. Onverwijld stort de landelijke politiek zich in de verkiezingsstrijd. De kopstukken reizen flyerend en rozen schenkend door den lande, de media zijn niet van hen af te slaan, lokale leiders worden vertroeteld door vergane-glorie-politici. Job Cohen, bijvoorbeeld, neemt het op voor nieuwkomer Pieter Hilhorst. (Geholpen heeft het niet.) Alles uit vrees voor zetelverlies en een historisch lage opkomst. Angst heerst, overheerst.

  Kan het dwazer?>>2013>>
2012>>
2011>>
2010>>
2009>>
2008>>
2007>>
2006/2005>>