Tekst/Taal   Taal:   Afscheid van   In de vijfde vertraging   Kromme tenen   Mooi gezegd 
  Nieuw (voor mij)   Raadselen   Schande, schaam je   Straattaal 
  Terug van weggeweest   Verhalen(d)   Zomaar wat woorden  


2016  

Slechte tijden voor stoute mannen.
Eerst die preutsheidgolf bij Playboy en nu een streep onder Candy. (Op 30 september 2016, na 48 jaar en 579 nummers resteert nog slechts en oplage van 3500 exemplaren. Was ooit 130.000). Dank u, internet.


Klik hier voor vergroting.

Achterwerk
In de VPRO gids van 12 t/m 18 maart 2016 staat-ie voor het laatst (na veertig jaar): de legendarische brievenrubriek Achterwerk. Door en voor jongeren. Slachtoffer van Facebook, What's App of chatsites? 'De wekelijkse brievenstroom is opgedroogd'. Aldus redacteur Ella Looijestein, die met 1 lange brief definitief afscheid neemt...

2015  

Tranen om circus...
Maandagochtend 5 oktober 2015 valt de Belastingdienst binnen bij Circus Herman Renz. In het Gelderse Heerde. Alles wordt in beslag genomen en verwijderd. Nu heeft Renz inderdaad een een schuld (€ 130.000) maar of dit nu de weg is? Tent, complete administratie, alle transportwagens, de kassa worden afgevoerd. Zelfs de dieren! (wie verzorgt ze, de inspecteur? De curator?). En waarom moet dat in het verdienseizoen? Directeur Milko Steyvers (53): 'Dit gaat door merg en been. Ik voel me de kapitein van een schip dat tot zinken is gebracht. Door de Belastingdienst...'

Alexander Calder, circus, jaren 70

Snijden in kunst. De krachtdadig en effectief door Halbe Zijlstra op gang gebrachte bezuinigingen in de kunstensector worden gretig voortgezet. Door de rijksoverheid, doch ook door gemeenten en provincies. Terwijl, naar verluidt, de provincies bulken van geld. Ik noem een paar slachtoffers:
- de Vleeshal in Middelburg, bedreigd met sluiting, net als de Middelburgse bibliotheek,
- M-Lab, laboratorium voor muziektheater, Amsterdam,
- het Bethaniënklooster in Amsterdam. Uit nood verkocht aan miljonair Allard Jakobs. Die maakt er 10 woningen en kantoorruimte van. Voor en met zijn bedrijf All Capital... De concertzaal moet maar ergens anders heen. Dat Monumentenzorg zulks laat gebeuren, is me een raadsel.

Het frontale naakt in Playboy.
In elk geval in de Amerikaanse editie. Excuustruus: 'Op internet sta je, waar en wanneer je ook maar wilt, oog in oog. Gratis.' Volgens mij is het de zoveelste golf van preutsheid. Mede ingegeven door weggelopen of aarzelende adverteerders. En nu maar zien of de oplage stijgt... (14 oktober 2015 )

Exit: de blauwe belastingenvelop.
Dinsdag 13 oktober 2015 stemt de Eerste Kamer er mee in. De honderdjarige verdwijnt. Iedereen krijgt een berichtenbox op de website van de Belastingdienst. Ik moet er niet aan denken...

Voor het laatst: de Drie Dwaze Dagen van Magazijn de Bijenkorf. Volgens de Italiaanse directeur Giovanni Colauto passen ze niet langer in concept, missie en positionering van de warenhuisketen. Wat Nederlanders er van vinden telt kennelijk niet zwaar. Voor eigenaar Selfridges Group (zijn er nog puur Nederlandse bedrijven?) De 3D's hebben geleefd van 1984 tot nu en hebben veel teweeggebracht. In de Volkskrant spreekt Lucas Akerboom van 'de verdeftiging van de Bijenkorf'.
(19 september 2015)

Papieren J/M verdwijnt.
De papieren editie van het tijdschrift J/M (voorheen Ouders) houdt op te bestaan. Aldus de Mama MediaGroup. Het online platform blijft overeind. www.jmouders.nl

Philips zet z'n ziel opzij.
Begin mei 2015 krijgt de RvB van Philips toestemming van 98% van de aandeelhouders het concern op te splitsen. Alsook om de lichtdivisie, waarmee het allemaal begon, in de verkoop te zetten. Bestuursvoorzitter Frans van Houten doet er niet moeilijk over. En geeft een paar broodmagere garanties. Een fervent tegenstander: 'Philips is licht en licht is Philips. Edison vond de gloeilamp uit, maar Philips was er meteen bij om het octrooi te kopen'. Alles vergaat en geschiedenis telt niet...

Zo'n jaar later>>

KPN zegt geen Hi meer. De mobiele jongerenprovider (en daarmee het jongerenmerk) wordt keurig netjes KPN. Hup in de moederschoot.

TUI, (Touristik Union International), de Duitse eigenaar van Arke en Holland International, laat Arke (1934) en Holland International (1974) verdwijnen, als merk. Het grootste reisbureau ter wereld maakt miljoenenverliezen. Vandaar. Kras Reizen wordt ongemoeid gelaten. Vooralsnog.

Hoe het logo van TUI er uitziet?>>

Marskarretje
Het reist voor ons naar Mars, toont aan dat het daar warm en vochtig is - ooit en scharrelt er nu al zo'n 11 jaar rond. In afwachting van een tweede missie. Mis. Mis. Mis. De mensheid toont geen enkele dankbaarheid. Exit Opportunity Rover...

Maar. De Opportunity laat zich niet kisten. Hij wandelt rustig door, een paar meter per dag (sinds zijn landing ruim 43 kilometer), momenteel over de Knudsenrichel. En hij legt een zeldzame kleine zandhoos vast, met zijn navagatiecamera. Meldt Het Parool van 7 april 2016. Helaas heb ik er op Google noch NASA iets van kunnen vinden. Dus moet ik volstaan met een scan.

Rond de jaargrens 14/15 wordt een lijst gepubliceerd van overleden zaken en merken: Polare, Free Recordshop, Dealergroep Pauw, Neckermann, Estro kinderopvang, BoerCroon, Mexx, Spyker, Schoenenreus. Helemaal zeker is zoiets nooit. Soms volgt toch overleving - in welke vorm dan ook.

Exit Proost en Brandt
In 1742 begint Hendrik Brandt in de Amsterdamse Warmoesstraat een boekbinderij, annex Bijbelhandel. Tachtig jaar later (1822) trouwt zijn kleindochter met Pieter Proost, die een papiergroothandel toevoegt. Het bedrijf groeit voorspoedig en wordt een icoon. Ik herinner me nog altijd het eigenzinnige en geestige huisorgaan. Proost Prikkels. Tintelend! In 2003 valt Proost en Brandt in handen van het Australische bedrijf Paperlinx. Vijf jaar eerder al verhuist het van het Rusland (Het Wapen van Amsterdam) naar een industrieterrein in Diemen. En nu, april 2015, is het failliet. Als onderdeel van Paperlinx Benelux...

Hoe ouder je wordt
hoe meer tijd je nodig hebt.
Voor telkens nieuwe doden.

Of lijkt het maar zo?

De een na de ander: (2015)

Kees Broos, 11 december 1940 – 5 september 2015. Kunstkenner, kunsthistoricus, bijzondere man. (Van Liesbeth Brandt Corstius)

Nico Frijda, 1927 – 2015. Psycholoog, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Wordt gezien als de grondlegger van het onderzoek naar emoties. Zijn boek The Emotions (1986) is nog immer een standaardwerk.

Ton Hartsuiker, 12 mei 1933 – 8 mei 2015. Wegbereider van de moderne muziek, voorvechter van "eigentijdsche toonkunst". Pianist, docent, directeur Sweelinck Conservatorium Amsterdam, radiomaker en presentator (22 jaar lang maar liefst: Musica nova), bestuurslid Concertgebouworkest en véél, véél meer. Bovenal: blijvend bevlogen.

Jacob Jensen, 89. Beroemd Deens ontwerper. Werkt onder meer voor Bang & Olufson. Simpele uitstraling, veel gladde oppervlakken, een minimum aan knopjes. Breed palet: van tv toestellen en geluidsinstallaties tot telefoons, auto's en horloges. Rijk vertegenwoordigd in designcollecties over de hele wereld

Kurt Löb, 1926 - 2015. Schilder, tekenaar, schrijver. Vlucht in 1939 met zijn familie van Berlijn naar Amsterdam. Is tijdloos, wars van conventies en vaart niet met de stroom mee.

Frans Molenaar, 74, couturier. Wil de honderd eigen modeshows halen, maar strandt na de 98ste. Door een ongelukkige val van de trap. Kleedt onder meer Mies Bouwman en Rita Reys. Maar tevens en met evenveel toewijding vuilnismannen.
Zie ook straks/stoppen met werken? >>

Wim van Norden, 13 juni 1917 - 29 mei 2015. Verzetsman, mede-oprichter van de illegale Nieuwsbrief, voorafgaand aan Het Parool. Na de oorlog blijft hij bij de krant. Als directeur, later ook van de Perscombinatie en ere-voorzitter van de Stichting Het Parool. Tot op hoge leeftijd is hij alleszins betrokken en au fait.

Drs. P (zonder punt), oftewel Heinz H. Polzer ( 24 augustus 1919 - 13 juni 2015). Taalvirtuoos. Boeken, gedichten, teksten en meer. Maar tevens zanger/pianist. Op tv en op de planken. Vervuld van humor. Kondigt dinsdag 16 juni zelf zijn dood aan, in een handgeschreven overlijdensadvertentie>>

Ralph Prins, 3 mei 1926 - 23 januari 2015. Veelzijdig kunstenaar. Beeldhouwer, grafisch ontwerper, fotograaf, portrettist. Mede bekend door zijn monumenten. Bijvoorbeeld het Nationaal Monument Westerbork. Hij sterft terwijl daar de namen worden voorgelezen van gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

Carel Visser, 1928 - 2015. Beeldhouwer. Geroemd om zijn robuuste ijzeren sculpturen in geometrische vormen. En later om zijn stapelingen en collages van zand, touw, leer, pauwenveren, struisvogeleieren, autobanden. Maakt tevens tekeningen, collages en houtsneden.

Ellen Vogel, 26 januari 1922 – 5 augustus 2015. Ster op de planken, grande dame van het toneel, De Nederlandse Comedie. Ook film en tv behoren tot haar repertoire. Mooiste rol misschien wel die van satanische zuipschuit, 1967, In wankel evenwicht van Edward Albee. Wordt daarvoor unaniem gekozen tot toneelspeelster van het jaar.

2016>>2014>>
2013>>
2012>>
2011>>
2010>>
2009>>
2008>>
2007>>
2006/2005>>