PM  Licht uit, spot aan    Young at heart  


Jong en oud, op 28 oktober 2006. Ooit is het een oefenkerk. Aankomende priesters leren er knielen, bidden, voorgaan en wat niet al. Thans zitten wij er. Aan 24 tafels. Met, telkens, een stuk of wat studenten en een enkele toehoorder. Doel van het samenzijn is het doorgeven van kennis en het beantwoorden van vragen. Nu kunnen we dat nog. Ook Friso Kramer, de oudste onder ons (84). Levendig, alert, mededeelzaam.

Vragen zijn er genoeg. Over starten, groeien, bekendheid, reputatie, inspiratie, samenwerking, dieptepunten, hoogtepunten, ambitie. De 'ervaren deskundigen" wisselen vijf maal van tafel. Elk gesprek duurt 25 minuten. Onder ons: Wim Crouwel, Jaap Drupsteen, Daphne Duijvelshoff, Marijke de Goey, Puck en Hans Kemmink, Nel Linssen, Louis Lucker, Nel Punt, Swip Stolk, Jan van Toorn en Angela de Vrede. Onder anderen.


Foto: Truus van Gog

Het samenzijn is een co productie van de Premsela Stichting, BNO en [Z]OO producties. Anthon Beeke en Annelys de Vet presenteren. Ik vind het een bijzondere bijeenkomst. Zo'n 120 studenten uit alle delen van het land (van Groningen tot Maastricht, van Den Haag tot Zwolle) in direct contact met gerenommeerde ontwerpers, uit diverse disciplines. Het is ook leuk. Om te kunnen vertellen over je reilen en zeilen, om jonge mensen wellicht iets bij te brengen, op gedachten te brengen. Daarenboven is het leerzaam. Je merkt, pijnlijk, dat vrijwel niemand iets weet over vroeger. Men heeft geen idee: van wie je bent, wat je deed, wat je doet. Geschiedenis van het ontwerpvak, van het reclamevak? Grote onbekenden. M-Brigade, Joris Driepinter, 'Ik drink melk. U ook?' Nooit van gehoord. Nu is zulks ook weer niet zo verwonderlijk. Tussen heden en M-Brigade ligt welhaast een halve eeuw. Young at Heart, in Platform 21, omvat ook de presentatie van het boek 'Senior ontwerper gevraagd'. Weergave en bundeling van gesprekken door Guus Ros. Met een elftal coryfeeŽn, ontwerpers met een lang vormgevingsverleden. Ko Feekman, Daphne Duijvelshoff, Henk de Vries, Ralph Prins, Angela de Vrede, Diek Zwiegman, Louis Lucker, Bas Pruyser, Hein Stolle, Puck Kroon en Hans Kemmink. Oral history. In sommige gevallen nog net op tijd.
ISBN - 13:978-90-74009-43-0

Ik hoop echt dat Young at Heart een jaarlijkse gewoonte wordt.

Lijkt het geval te zijn. Op 10 november 2007 vindt een tweede editie plaats, met andere ontwerpers. Te weten: Nel Verschuren, Marijke van der Wijst, Trude Hooykaas, Donald Janssen, Bas Pruyser, Gerard van den Berg, Frans Molenaar, Jan Jansen, Ben van Bercum, Gert Dumbar, Jan Jacobs, Gerard Unger, Jelle van der Toorn Vrijthoff, Bram de Does, Willem Kars, Lies Ros, Tineke Wieringa, Geert van der Broek en Hans Bockting.
Premsela tekent op, uit mijn mond>>

www.premsela.org
www.bno.nl
www.zooproducties.nl
www.platform21.com