PM  Licht uit, spot aan    Roots  


Op de zonovergoten vrijdag 27 mei 2005, vond de onthulling plaats van het eerste cahier in de serie Roots. Bij de BNO in de Amsterdamse Weesperstraat. Roots is een reeks publicaties over de wortels van de Nederlandse grafische ontwerpcultuur. Het initiatief ertoe is genomen door [Z]OO producties in de lichtstad, ten behoeve van Greve offset, eveneens in Eindhoven. De boekjes (16 pagina's op het formaat 16,5 x 24 cm) verschijnen drie keer per jaar en worden meegezonden met het blad Vormberichten van de BNO. Het eerste deeltje is gewijd aan Paul Mertz, vooral vanwege diens brugfunctie tussen grafisch ontwerpen en reclame. De tekst is geschreven door Paul Hefting, mede op basis van een aantal gesprekken. Voor de vormgeving tekenen Robert van Rixtel en Juultje van der Put. Aatjan Renders schoot de omslagfoto.

Orde van dienst: Rob Huisman, directeur BNO heet welkom, Robert van Rixtel licht toe, Frans van Lier spreekt over het Affichemuseum in Hoorn, Leen van Veen van drukkerij Greve reikt het eerste exemplaar uit. Paul Mertz memoreert de onmogelijkheid ruim 66 jaar leven en 46 jaar werken in 16 pagina's te vangen. Hij brengt hulde aan zijn kijkmeester, Pierre Janssen, wiens naam in het boekje niet voorkomt. Voorts stipuleert hij het PM adagium ("Achter alles schuilt een verhaal") en spoort hij Eric van Casteren -[Z]OO- aan radiocommercials ten gehore te brengen via een blaster. Catharina de Grote, het Noorder Dierenpark en Marokko verkwikken gespitste oren. Het Chileense zwarte schaap vloeit rijkelijk.

Een bont gezelschap volgt. In drie deeltjes per jaar. Later schrijf ik er zelf een, over Wim Crouwel. Te zien, te lezen in de rubriek nu: favorieten>>

www.bno.nl       www.zooproducties.nl       www.greveoffset.nl


Bekijk Cahier op groot formaat