Ooit  Vak    Hamlet  
Geluk is een sigaar.

Hans Kuijt, vroeger producer bij Prad, reikt aan. De verbinding met www.retrojunk.com en via deze met Hamlet. Een Engelse sigaar. Beslist geen *****. Maar. Opgetild. Tot hoogte geheven. Door een werkelijk majestueuze campagne. Jaren zoveel. Commercials, bioscoopcommercials. Die mochten nog. Pro roken.

Wíj konden er helemaal niets van. Toentertijd. We bejubelden het Verenigd Koninkrijk en het Britse licht. We huurden Engelsen in, als mentors. Hoe leer je, als calvinist, reclamefilms te maken? Voor de Ster, de prille Ster? NL 1, NL 2. Het gansche gezin bijeen in een duistere huiskamer. Het heeft lang geduurd en o zo vaak betwijfel je of kennis overdraagbaar is.

Het recept van Hamlet is klassiek. Eerst het ongeluk, het ongerief. Een Uiterst Onaangename Situatie. Heikel, onwelgevallig, storend, fnuikend. En meer. Voor de hoofdpersoon. Immer een man, dan. Waarna de catharsis, de ontlading, de ontspanning. Het grote berusten, het grote genieten. Hamlet zij dank. Er zou een library moeten komen, er zouden Oscars moeten worden uitgereikt, de tune zou op de lijst van wereldse erfgoederen moeten worden geplaatst…

Happiness is a cigar called Hamlet. Vuurtje, graag.