Ooit  Mensen    2015†  


Hoe ouder je wordt
hoe meer tijd je nodig hebt.
Voor telkens nieuwe doden.

Of lijkt het maar zo?

† Friso Broeksma, 3 juli 1942 – 7 september 2015. Lange tijd de vriend en partner van Benno Premsela. Architectuur en stedenbouw trekken hem zeer. Scherp observator, prima gids en rondleider. Schrijft mooi, spreekt mooi. In zijn overlijdensadvertentie staan vér over de honderd namen. Tijdens de afscheidsbijeenkomst op dinsdag 15 september in de aula van de Nieuwe Ooster wordt openhartig en liefdevol gesproken. De apotheose ligt rond het vertrek. Op die bewolkte dag schijnt, bij het opengaan van de deuren, eventjes de zon. Stralend, op het groen van de welverzorgde tuin. En op Friso's, met diens bretels getooide, kist.

† Eelco Bos, 22 juli 1934 - 23 januari 2015. Loepzuiver grafisch ontwerper, gedegen begeleider, interessante, leuke en liefdevolle man. Ron van Roon maakt een prachtig overlijdensbericht voor hem. Met een gedicht van Lucebert en een fraaie illustratie.

† Mini Groot, 4 oktober 1944 – 27 juli 2015, zus van Jaco, Wim en Margriet. Geboren in Enkhuizen, waar ze actief is in het team van De Drommedaris (eerste helft jaren zestig). Gaandeweg zijn we elkaar uit het oog verloren. Dat gaat vaker zo, doch is zonder meer jammer. Een foto van haar valt op internet niet te vinden...

† Hein (Henri Robert) van Maasdijk, 21 december 1935 - 12 februari 2015. Levensgenieter, reiziger, topkok voor z'n plezier en begenadigd fotograaf. Mensen vooral, portretten en naakten. Maandag 7 oktober 2013 maakt hij, op het Prinseneiland, een serie heerlijke foto's van me.

Kijk maar>>

† Toon Michiels, 65. Woensdag 7 oktober 2015. Wiets belt me. Ze heeft op Facebook gelezen, dat Toon (voor mij Toontje) maandag 5 oktober uit het leven is gestapt. Google bevestigt. Ik ben er dagenlang door van streek. En met mij heel wat anderen. Natuurlijk weet ik dat Toontje met enige regelmaat depressief is, zwaar depressief zelfs. Maar hij kent ook lange, prachtige perioden, waarin hij de vrolijkheid zelf is. Ik realiseer me gaandeweg dat we elkaar al flink lang niet hebben gezien of gesproken. 2014, toen alles nog goed leek en hij beloofde snel weer eens langs te rijden. Met Presley. Dat maakt me nog somberder.

Samen met Pim Milo woon ik de afscheidsbijeenkomst bij. Maandag 12 oktober, in de DMT Loods te Den Bosch. Een prachtig samenzijn, met veel bezoekers. En een programma dat naadloos bij Toontje past. Eerlijk, liefdevol, betrokken. Vooral de, ook kritische, toespraak van zijn broer ontroert me. Muziek speelt een belangrijke rol, net als in Toon's leven. Het meest indrukwekkend: het vertrek naar het crematorium. Toon achterin zijn eigen oude, vertrouwde Volvo, bestoft als immer...

Eerder schreef ik een stukje in de
vijfde druk van zijn boek
Zeldzame mensen. Zie>>

Zie ook de uitnodiging tot de
herdenkingsbijeenkomst>>

† Peter Ruting, 5 november 1938 – 12 februari 2015. De fotograaf met wie ik het meest intensief heb samengewerkt. Doorgaans voor de collectieve melkcampagne van het Nederlands Zuivelbureau. Later stapt Peter over op vrije fotografie.

Peter en ik samen>>

Dankzij Pascal: toch meer beeld>>

† Hugo Walker, 1933 – 2015. De Dichter des Voetbalvelds. We kennen elkaar, Hugo en ik, via ons werk in de reclame. Hij is, in 1973, een van de oprichters van het vakblad Adformatie, opvolger van Ariadne. Commercieel directeur, zakelijk gezicht naar buiten. Open, charmant, warme prachtige stem. Dat die ook elders valt te horen, bij Studio Sport (als vierde van het kwartet Kuiphof, Verhoeff, Reitsma, Walker) is eigenlijk nooit echt tot me doorgedrongen. Voetbal is niet zozeer mijn ding. Nu pas word ik er volop mee geconfronteerd. En lees ik zijn legendarische, bloemrijke uitspraken. Zoals:
- Komt dat schot! (schoooooooooooooottt)
- Heeft ie linkerbeen? Dat heeft ie...
- Goed schot. Dito redding,
- Keepertje, keepertje, wat doe je nu?
- Gaat zo'n bal erin, dan is het een goal.
- Lacatus, Lacatuuuuuuuus, goal,
- En dan houden we ermee op. Hier in
(volgt de plaatsnaam)

Klassieke 'Hugootjes'. Ik hoop dat er een CD van komt.