Antenne    Rijks    WonderWood    Glas    Katherina    Den Haag 
   Cosimo    Kerkmeester    Stop    Picasso    Lisa    Bedreigd    Weg  


Het valt niet meer bij te benen.
Als die ellendige kaalslag in de kunst en de cultuur de eerste slachtoffers eist, start ik deze subrubriek. Om melding te maken. Van wat ons is ontvallen, ontnomen. Nu regering, provincies en gemeenten om het hardst bezig zijn met hakken, wordt het bijhouden een dagtaak. Dat breng ik niet op en daarom stop ik de signalering. Met loden gevoelens.

Overigens: oorspronkelijk zijn er twee webcollega's: schadekaart.nl en meldpuntbezuinigingen.nl Geen van deze sites functioneert meer. Wegbezuinigd...?

   Zie ook: www.schadekaart.nl en
   www.meldpuntbezuinigingen.nl


Het Parool 8-12-11

De BKVB Oeuvreprijzen
BKVK staat voor Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Ik heb er ruim zes jaar in het bestuur gezeten. Eerst onder voorzitterschap van Benno Premsela en later, na diens dood, onder Jos Werner. En nu verdwijnt het Fonds. Het fuseert met de Mondriaan Stichting. Gedwongen door het slagersmes van dit kabinet. Waarmee ook de Oeuvreprijzen van het toneel verdwijnen. De laatste gaan naar Daan van Golden, beeldend kunstenaar, Adriaan Geuze, architect en landschapsarchitect, alsook naar Paul Mijksenaar, ontwerper (bewegwijzering met name). Ook Wim van Krimpen en Rudi Fuchs worden geëerd.

De Vrijdenkersruimte van de VVD in het gebouw van de Tweede Kamer.

Meer>>

Meer>>


Lucebert, Javéa, 1972 Foto: Pieter Boersma


Bas van der Schot

Meer>>

De Huygensprijzen. Voor excellente studenten, die tijdens of na hun studie in NL 6 tot 24 maanden in het buitenland willen studeren. Niveau: laatste fase bachelor en master. Wegbezuinigd door Halbe Zijlstra. We kunnen maar beter wat dommer blijven, nietwaar, meneer de staatssecretaris - ook van onderwijs? En al dat gedoe over de grens is toch ook maar niks. Toch? www.nuffic.nl

Veertien van de zeventien Cougars worden uit de
vlucht genomen. Bezuiniging bij Defensie.

Dutch Art Works (let op de dubbele betekenis van Works) promoot werk van Nederlandse kunstenaars in het buitenland. Zo beschikt Tate Modern in Londen over een schilderij van Marlene Dumas. En aldus beschikt Centre Pompidou over een foto van Jan Dibbets. En het Deense Louisiana over foto's van Rineke Dijkstra. Halbe Zijlstra, de staatssecretaris van Cultuur (VVD) geeft de voorkeur aan marktwerking. Exit Dutch Art Works. Overigens is de website van de stichting een regelrechte ramp. En al tijden niet bijgewerkt...(april 2011)

Museumgasten Is najaar 2011 niet op de buis. Voor het eerst in 9 jaar afwezig. Omroepbezuiniging...

Kwakoe Podium Kwakoe, Surinaams sociaal-cultureel centrum in Amsterdam Bijlmer. Met in het verlengde het bruisende Kwakoe Festival.

Meer>>

Kunstlicht in de Kunst
Het enige centrum, museum, voor lichtkunst ter wereld. Voorheen in de lichtstad Eindhoven. Vanwege het wegvallen van gemeentelijke subsidies en huisvestingsproblemen met, jawel, Philips... (5 oktober 2010) www.kunstlichtkunst.nl

De Fotoprijs voor jong fotografietalent  Sponsors Nikon en het Verbond van Verzekeraars haken af.

   

Oog, het tijdschrift van het Rijksmuseum. Informatief, toegankelijk, niet belerend, niet popi. Getroffen door de bezuinigingen. In het laatste nummer betuigt Simonis&Buunk per advertentie spijt.

Ziehier>>

Opeens. Het Scryption in Tilburg. www.scryption.nl

Meer>>

Er wordt niet gesnoeid, maar uitgeroeid. Vrij naar Jan Terlouw.